На 21 ноември Бьорк навършва 50 години. На сцената е

...
На 21 ноември Бьорк навършва 50 години. На сцената е
Коментари Харесай

Целият свят за мен е звуци ~ БЬОРК

На 21 ноември Бьорк навършва 50 години. На сцената е от 11 годишна. За това време съумя да се трансформира в най-успешния образец в музикалната промишленост за жена, която постоянно е  заявявала характерността си с цялостното схващане за задължението да бъдеш себе си. Бьорк значи бреза – дърво, което е знак на изцелението и облекчаването на страданията, възвръщането на виталните сили. Именно това, което прави посредством музиката си най-прочутата исландка. Композираните от нея песни съставляват цялостно прочувствено разголване, оставяйки я уязвима и беззащитна пред очите на целия свят. Всеки един от деветте й студийни албума е самобитна изповед, а външния си тип употребява, с цел да пресъздава музиката си. За това постоянно наподобява странна. Не чака всички да я схващат. Това, което желае е да даде право на битие на цялата гама от човешки прочувствени положения, да покаже личния си път от болката до изцелението и насладата си от мястото, което заема във Вселената, като дребна част от природата. До момента тя не се вписва в нито едно определение на критиците за обещано течение в музиката. На 50 години Бьорк към този момент е класика. Класика на на достоверността и ексцентричността.

Не чакам хората да ме схванат. Това би било много надменно. Мисля, че на света има доста хора, които никой в никакъв случай не ги схваща.

През тинейджърските си години се бунтувах против мисленето на хората в Исландия, че чужденците са зли и че в случай че не носиш вълнена шапка и не ядеш овце, предаваш националното си завещание.

В Рейкявик, Исландия, където съм родена живееш, заобиколен от планините и океана.  И въпреки всичко си в европейска столица. Затова в никакъв случай не можах да схвана за какво би трябвало да предпочитам сред градския метод на живот и този измежду природата.

Хората постоянно ме питат за ескимосите, само че в Исландия ескимоси няма.

Като тинейджър, в Исландия, хората ме замеряха с камъни и ми крещях обидни думи, тъй като смятаха, че съм странна. Без значение с какво съм облечена, такова нещо в Лондон в никакъв случай не ми се е случвало.

За мен модата е фашизъм. Модните списания ни заповядват: би трябвало да си подобен, подчинявай се, подчинявай се, подчинявай се. Да си постави нещо, което е излязло от мода е най-голямото закононарушение, което може да извърши една жена. Очаква я обществено наказване на централния площад.

Обикновено дамите във филмите наподобяват все едно имат железно скеле към тях, като сложени в клетка от мъжката сила в близост.

Ако можете да извършите природата и технологията другари, то тогава можете да сприятелите всички, да запазите всички непокътнати. Това е, което дамите вършат постоянно – те са лепилото сред доста неща. Не единствено като актьори, само че каквато и да е специалността им: в офиса, или като домакини. Това, което вършат дамите е невидимо и постоянно остава недооценено.

Невероятно е по какъв начин природата задава конфигурация на женските същества да се грижат за другите, само че не и да се грижат за себе си.

Искам да поддържа младите девойки, които в този момент са на 20 и да им кажа: Вие не си въобразявате. Трудно e. Всичко, което един мъж, споделя един път, вие би трябвало да го кажете пет пъти. В днешно време девойките се сблъскват с разнообразни проблеми. Аз научих, по сложния метод, че в случай че желая да осъществя хрумвания си, ще би трябвало да се преструвам, че тези хрумвания идват от мъжете. Станах доста добра в това и даже сама не го виждах. Просто нямам его. Това не ме тормози толкоз. Просто желая всичко да е наред.

Феминизмът ме отегчава до гибел. Аз единствено последвам инстинктите си и в случай че това е поддръжка по някакъв метод за младите девойки, отлично. Но избирам да се учат от образеца ми и да следват личните си инстинкти, а не да имитират някой различен.

В тялото ви има някои страсти, които даже и най-хубавият ви другар не може да разбере. Но пък ще намерите подобаващия филм или пък вярната книга и те ще ви схванат.

Начинът, по който музиката може да ти влияе  е вълшебен. Когато преживявате сложен миг, тя е единственото нещо, което може да ви избави. Има толкоз доста песни за разрушени сърца на този свят, тъй като музиката е, може би, съвършеният метод да се изрази нещо сходно.

Най-голямата ми мощ и най-голямата ми уязвимост е това, че не мога два пъти да направя едно и също нещо.

Понякога попадам в клопката на това да върша нещата, които би трябвало да върша, вместо тези, които желая да върша.

Усещам, че 21 век е началото на нова ера. Не единствено, че още веднъж можем да взаимодействаме с природата, само че и се постанова да го създадем незабавно.

Аз съм си самодостатъчна. Прекарвам доста време сама и се изключвам доста елементарно. Когато поддържам връзка, поддържам връзка на 900 %, след което се изключвам, а това плаши хората от време на време.

Вярвам, че от време на време дисциплината е извънредно значима. Не съм мързелива крава, която по през целия ден се излежава.

Изглежда всичко в света е проектирано за очите – градовете са издигнати да наподобяват прелестно, само че шумът е ужасяващ. Правят телефони, които наподобяват ужасно, само че звучат непоносимо. Мисля, че е пристигнало време да обърнем внимание и на другите си сетива.

Целият свят за мен е звуци.

Погребалният бизнес е доста прочувствено манипулативен. Предпочитам да ме хвърлят в морето или изгорят – нещо, което да не огромна дандания.

Не бива да позволявате на поетите да ви лъжат!

Ще е наслаждение за мен да бъда считана за човек, който възхвалява живота.

Мисля, че всеки е бисексуален до една или друга степен; всичко е въпрос на това дали ще избереш да признаеш този факт и да го приемеш. Лично аз мисля, че да избираш сред мъже и дами е като да избираш сред торта и сладолед. Трябва да си вманиачен, с цел да не опиташ и от двете откакто има толкоз доста усети.

Да отворим малко кутията на Пандора, с цел да се проветри.

Снимки: bjork.fr ~ © Norman Jean Roy, © Lorenzo Agius, © Glen Luchford, © Phil Poynter

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР