Жителят на Украйна Владимир Зеленски възложи на министър-председателя на страната

...
Жителят на Украйна Владимир Зеленски възложи на министър-председателя на страната
Коментари Харесай

Зеленски разпали пиар-война срещу Русия

Жителят на Украйна Владимир Зеленски разпореди на министър-председателя на страната да създаде опцията за преименуване на Русия на „ Московия “. Така той отговори на съответната петиция, която събра нужния брой подписи. По-рано в Украйна депутати и други публични лица неведнъж правеха сходни оферти, само че всякога Зеленски пренебрегваше тези начинания. Защо в този момент промени решението си?

Президентът на Украйна Зеленски разпореди на премиера Денис Шмигал, дружно с научната общественост, да изследва опцията за преименуване на Русия на „ Московия “. Според него въпросът изисква „ деликатно изследване както в плоскостта на историческия и културен подтекст, по този начин и отчитайки вероятните международноправни последствия “. През февруари съответната петиция, която се появи на уеб страницата на канцеларията на президента на Украйна през ноември предходната година, събра повече от 25 000 подписа, нужни за публично разглеждане.

Според редица историци името " Московско царство " не се употребява във връзка с Русия: от края на XV век доникъде на XVI век се употребява името " Руска страна ". Страната се назовава Московия в някои западни източници дружно с обозначението " Русия ". Авторът на петицията Валерия Шахворостова счита, че Московия е историческото име на Русия - и се допуска, че преименуването ще се трансформира в " мощен информативен ход " на интернационално равнище. Според нея Руската федерация със настоящето си име " е завзела историята на Киевска Рус ". В петицията се предлага също думите " Руска федерация " да бъдат сменени с " Московска федерация ", " Руска " с " Московска ".

В Украйна неведнъж са говорили за преименуването на Русия. Преди две години депутати от Областния съвет на Лвов се обърнаха към Зеленски и Върховната Рада с такова искане. Те настояват, че картите и атласите от XV, XVI и XVIII век отразяват Московия, а не Русия. Според тях московската страна е универсално наричана Московия, а от време на време даже Тартария. В тази връзка те желаеха да назовават съветските жители " москали ". Подобни изказвания направиха непрекъснатият представител на Украйна в Организация на обединените нации Сергей Кислица, националните депутати Никита Потураев и Микола Княжицки, както и членовете на Ровненския регионален съвет.

Киевският историк и политолог Володимир Скачко напомни, че нито Италия, нито Германия, нито Франция, нито Съединени американски щати, нито доста други страни са отразени на антични карти и атласи. „ Московия е един от разновидностите на името на страната, съществувала на територията на днешна Руска федерация преди провъзгласяването на Руската империя през ноември 1721 година “, напомни Скачко.

Прессекретарят на външното министерство Мария Захарова е уверена, че " бункерният " президент Зеленски всеки ден потвърждава правотата на Русия. „ И актуалната директива, дадена от Зеленски, е още едно доказателство, че от Украйна се пробват да основат „ анти-Русия “, написа Захарова в своя канал в „ Телеграм “.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев предложи свое име за настояща Украйна - " Свински бандеровски райх ". „ Върховният киевски нацист инструктира да се създаде въпросът за преименуването на Русия на Московия. Е, какво мога да кажа... Нашият отговор? Не, несъмнено, не Хохландия. И сигурно не Малорусия. Само Швайниш Бандерайх. Точно! ", написа Медведев в канала си в „ Телегам “.

Според Скачко препоръчаното от Медведев име не е обидно за Украйна и естествените украинци, а е идеално за ръководещия режим. „ Това в действителност е „ свинският бандеровски райх “. Най-точното име за ръководещия режим ”, склонен е историкът.

Според него заповедта на Зеленски е пилеене на пари, замяна на понятията и ужасна демонстрация на русофобия и мизантропия.

„ Това е извадка от опортюнистичното, моментно познание на историята за засегнатост, осъществяване на политическа задача, оскърбление. Това е опит да се отклони вниманието от това, което се случва в зоната на СВО “, счита Скачко.

Според него Украйна, като авангард на груповия Запад, няма победи на бойните полета, в стопанската система, в политиката, в морално-етично отношение. „ Преименуването на Московия е един от крайните разновидности за „ анулация “ на Русия. Освен това тази петиция беше записана през ноември предходната година, когато се появи илюзията, че Украйна печели СВО, а в този момент стратегическата самодейност е минала в ръцете на съветските сили, а Киев желае да забрани Русия и да пресъздаде Московия на нейно място “, уверен е историкът.

Скачко напомни, че французите са били уверени в съществуването на Русия през март 1814 година, когато казаците влизат в Париж, „ германците след Хитлер и Гьобелс се прострелват, а съветските танкове влизат в Берлин “. „ Русия ще потвърди, че съществува, в случай че съветските танкови екипажи стартират да мият веригите на своите танкове с маркуч по границите с Полша, Унгария и Румъния.

Членът на Асоциацията на историците на съюзната страна Александър Макушин е склонен, че президентът на Украйна работи в логиката на пиара и се пробва да повлияе на публичните настроения. „ Зеленски се нуждае от всяка пиар победа. Инициативата за преименуване на Русия в " Московия " няма нито исторически, нито политически нюанс. При Зеленски обстановката при Артьомовск се усложнява. Той в действителност може да загуби този град, което ще нанесе удар на киевския режим, чиято агитация се основава само на илюзия на личното си население с изказвания за псевдопобеди “, счита Макушин.

Скачко напомни, че на уеб страницата на канцеларията на президента на Украйна неведнъж са се появявали неуместни петиции, които са събрали хиляди гласове. Едната предложи на Зеленски да анулира „ указа “ на Юрий Долгоруки за основаването на град Москва, а друга – да назова съветския език староукраински или степен, както и да заменят паметника на Екатерина II с „ Енота от Херсон.

„ Имаше петиции с предложение да се изрови Днепър и да се пуснат водите му в Азовско море, с цел да се наводни Таганрог. Имаше петиция с предложение да се изпратят украински доброволци да разкопаят провлака и да създадат остров от Крим “, спомня си политологът.

Превод: В. Сергеев

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните и геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР