Жителите на пазарджишкото село Паталеница за първи път не се

...
Жителите на пазарджишкото село Паталеница за първи път не се
Коментари Харесай

Отмениха масовите чевермета в Паталеница

Жителите на пазарджишкото село Паталеница за първи път не се събраха за обичайните всеобщи чевермета. Хората обаче не се лишиха от тях - просто ги направиха в домовете си. За разлика от други години обаче, селото през днешния ден изглеждаше пусто, предава Нова Телевизия.

Затворен остана даже и най-таченият от локалните храм. Той остава празен за първи път. По принцип Гергьовден е най-големият празник в селото. Чества се с подготвяне на чевермета, само че тази година той ще бъде маркиран по друг метод.

Който е идвал в Паталеница знае, че локалните обичат да се веселят. Обичат и природата си, както и всичко локално. С горделивост описват легендата и за вековния храм, останал стотици години покрит.

150 пловдивчани получиха топла храна за Гергьовден

Сега хората са горди и с наслада отключват вратите на реставрираната реликва, която съгласно документите гони хилядолетие. Именно тук означават всичките си празници. Най-пълна е на Гергьовден, когато всички се завръщат за празника. Но не и тази година - всеобщите събития са анулирани. Зад високите дувари на празнния храм обаче и през днешния ден се чува забава:

Музиката оглася цялото село и стига до всички именници, които по традиция се черпят за Гергьовден. Тази година всички празнуващи са останали по домовете си, защото най-голямата атракция на селото се оказва неразрешена. Масовите трапове с чевермета, на които се събират паталенци са празни. Но правилни на традицията, хората възпламениха жарта, само че вместо на улицата - в домовете си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР