Жителите на Конго използват катализатори от автомобили за производството на

...
Жителите на Конго използват катализатори от автомобили за производството на
Коментари Харесай

Автомобилните катализатори се използват за направата на наркотици

Жителите на Конго употребяват катализатори от коли за производството на наркотично вещество, наречено " бомба ". Полицията споделя, че нарушителите смилат керамични пчелни пити от катализаторите и ги смесват с успокоителни и сънотворни. В столицата на Конго, град Киншаса, единствено за последния месец са арестувани над 100 души за кражба на катализатори от коли и произвеждане на опиати.

Според Ройтерс, лекарството от катализаторите, след усвояване, провокира тежка незаинтересованост - хората под негово въздействие могат да стоят без да вършат нищо с часове, след което изпадат в дълъг сън, до няколко дни. Ролята на керамичната пчелна пита в състава на веществото остава неразбираема - евентуално прахът забавя действието на медикаментите.

Полицията споделя, че броят на кражбите на катализатори се е нараснал няколко пъти - наркоманите не се стопират даже от обстоятелството, че металите, съдържащи се в катализаторите, могат да причинят рак. Трезоре Кдого, монтьор от Киншаса, отбелязва, че петдесетина клиенти дневно се обръщат към него с този проблем - катализаторите им са отстранени от колите им.

Поради покачването на цените на скъпите метали, кражбите на катализатори започнаха да порастват бързо при започване на тази година. Катализаторите съдържат редица благородни метали като паладий, платина и родий. За да предпазят автомобила си от кражба на катализатор, някои притежатели на коли прибягват до инсталиране на защитна клетка под дъното на колата или даже понижаване на налягането в гумите по време на паркиране, тъй че крадците да не могат да стигнат до изпускателната система без крик.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР