Жители на пострадалите при потопа в Карловско села са готови

...
Жители на пострадалите при потопа в Карловско села са готови
Коментари Харесай

Жители на потопеното Каравелово: Край на сечта! Преграждаме ...

Жители на потърпевшите при потопа в Карловско села са подготвени да преградят с жива верига пътя на камионите с дървен материал, когато те тръгнат още веднъж. " Не ни интересува какво ще откри тази инспекция на министерствата за сечта, видяхме какво ни сполетя ", разясниха хора от наводненото Каравелово. 

" И ние ще участваме в живата верига, тъй като тази сеч, осъществявана години наред, би трябвало да спре. Не знаем дали е законна, или противозаконна, само че едно е ясно, че е несъразмерна ", разяснява пред " Марица "   Радослав Кисьовски. Със сина си Димитър, който е ветеринар, и брачната половинка си Тинка те разчистваха през вчерашния ден стопанската сграда и дома си от калта. Във съдбовния петък вкъщи били Радослав и Димитър.



" Първо забелязахме по какъв начин в двора ни се образува езеро, тръгнахме да пробиваме дупка в дувара, с цел да дадем път на водата да се оттича. Само след няколко минути към този момент бяхме във вода до гърдите, а татко ми се оказа заклещен в една от стаите на първия етаж ", описа Димитър. Той тръгнал да вади татко си, само че стаята била цялостна с вода и не съумял да отвори вратата. 



" Приливната вълна свърши всичко, отвори я от раз, като връхлетя, и по този начин се спасих от удавяне ", връща лентата за преживения призрачен сън Радослав. Двамата със сина си изкарали нощта, без да мигнат, на горния етаж на къщата. 

" От терасата гледахме по какъв начин водата минаваше през двора ни и не можехме нищо да създадем, течеше като Дунава ", разказва кошмара Димитър. Майка му Тинка се наложило да пренощува при съседи от селото, защото не можела да стигне до къщата.



От цялото стопанство с 30 зайци и кокошки татко и наследник съумели да спасят по две от всеки тип. 

" Качвахме ги на тавана и горе стана като Ноев ковчег 

Спасих двете кучета, като ги отвързах, щяха да се удавят ", спомня си с смут Димитър.

Баща му е уверен, че потопът е поради сечта, осъществявана години наред в гората над главите им. " Всеки ден по два големи тира с дърва слизаха. Ние не можем да пипнем суха пръчка, продават ни ги по 130 лева кубика, а те с тонове режеха и сваляха години ", гневи се Радослав.   



Вчера фамилията описа, че е изгубило всичко, градено години наред. Не има вяра, че ще може да възвърне изцяло дома си, даже и с финансова помощ от страната.  " Какво да купиш по-напред с 370 лв., както се чува, че ще дават. Един матрак е по-скъп, да не приказваме за пералня. А синът ми изгуби при наводнението всички медикаменти и принадлежности, с които лекуваше животните ", обезверен е Радослав. Семейството му е насила да върви при другари и сътрудници да се къпе и пере. Всичко в техния парцел е затлачено от тинята - водопроводи, канализации, даже тоалетните.   

" Добре че има доброволци, по-добри са от страната ", разяснява Тинка 

Докато беседваме, при тях идва група млади девойки, въоръжени с кофи и лопати, да питат дали имат потребност от помощ. " Ние успяхме да поизчистим, помогнете на съседите ", изяснява Тинка на девойките и благодари за препоръчаната помощ. 



" Добре че са доброволците, в Деня на Съединението тук беше същинско обединяване ", споделя Димитър. И изяснява, че дошли хора от София, Перник, Стара Загора и цяла България, запрятали ръкави и се захващали да разчистват. 



Вчера на терен бяха и военните, които помагаха на хората от селото. Мъже и дами в униформи изнасяха кофи с тиня, дънери и коренища от къщите. Всеки се опитваше да почисти калта от пространствата и да отлепи наносите от стените на дома си извън, с цел да съхнат. Техника на " Автомагистрали " пък се бореше с разчистването на коренищата, довлечени от приливната вълна. Улиците в засегнатата от потопа част на селото приличаха на реки, огради сред къщите няма, тъй като са заличени от стихията. Оказа се, че едно от нещата от първа нужда са химическите тоалетни, защото канализацията и водопроводите са затлачени с наноси.
Пенка и Валентин: Хвърлените клони са образували яз в Татлъ дере
" Валеше, а в реката нямаше вода. При идващия дъжд обаче пристигна внезапно голяма приливна вълна. Според нас горе е имало яз, който се е отприщил внезапно от натрупалата се вода. " Това допускат Пенка Колева и брачният партньор ѝ Валентин от Каравелово като причина за последното наводняване. Те допускат, че компаниите, които секат, са оставяли в деретата непотребните вършини от отсеченото и са отнасяли единствено огромните трупи. Така се е образувала запушалка. Иначе локалните хора нямат друго пояснение по какъв начин при първия дъжд локалната река Татлъ дере не е имала вода, а по-късно е пристигнал потопът.



" Вижте камарите, довлечени от водата в селото. Те са коренища и тъкмо тези клони и върхове на дърветата, които са непотребни ", изясняват Пенка и Валентин. И допълват, че всеки ден от гората над селото слизали големи натоварени тирове. " Дори и аз съм купувала. Поръчваш колкото ти трябват, и те отиват, насичат ги и ти ги носят ", признава Пенка. 



С помощта на военни от Казанлък и на колежки от ВМЗ Пенка и брачният партньор ѝ разчистваха към къщата през вчерашния ден. Цялата им мебелировка е била потопена. Семейството нощува при сестра ѝ в Сопот, само че се надяват да се откри свободна стая в общежитието на ВМЗ, с цел да се пренесат там, защото възобновяване на дома им ще им отнеме време. " Ако няма място в общежитието, ще би трябвало да излезем чартърен ", описа дамата.
Министър Гечев: Във водосбора на селата няма да се  сече
Спираме сечите във водосбора на селата, с цел да спрат каквито и да са спекулации с наводненията. Това увери през вчерашния ден служебният министър на земеделието Явор Гечев, който взе участие в инспекция на сечищата на към 15 км от село Каравелово в планината. В нея се включиха и представители на Министерство на здравеопазването, полицията, Басейнова дирекция, Регионална инспекция за опазване на околната среда, кметове на обитаеми места, локални поданици и медии.

В хода на инспекцията се обходи дерето на река Татлъ дере и бе открито, че на доста места са се образували бентове поради паднали дървета, които съгласно министър Гечев в деня на пороя са се скъсали и са повлекли дървесна маса, пясък и кал към селата.

Снимки от Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР