Жители на общините Каварна и Шабла блокираха за кратко тази

...
Жители на общините Каварна и Шабла блокираха за кратко тази
Коментари Харесай

Протест срещу закриването на Районния съд в Каварна

Жители на общините Каварна и Шабла блокираха за малко тази заран основния път към Граничния пункт Дуранкулак. Тяхното неодобрение е подбудено от плануваното от Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет закриване на Районния съд в Каварна и сливането му с Районния съд в Балчик.

Според протестиращите сходна смяна ще затрудни достъпа до правни и правосъдни услуги на стотици хора, както и ще усили разноските на Полицейските ръководства в Шабла и Каварна.

До 30 юни е даден краен период за провеждането на публично разискване, преди да се вземе окончателното решение. Затова и днешният митинг в село Дуранкулак беше под надпис „Обществено обсъждане“. 

Протестиращите се събраха рано тази заран в пограничното село Дуранкулак, с цел да проведат шеговито наречено от тях „обществено обсъждане“ на плануваното прекачване на Районния съд в Каварна към този в Балчик. За малко те блокираха посредством секване на пешеходната пътека в обитаемото място основния път към граничния пункт, с което затрудниха придвижването за към 20 минути.  

Двата общински съвета – на Каварна и Шабла към този момент са излезли с декларация против закриването на най-близкия им съд, съобщи ръководителят на правната комисия към община Каварна Мима Василева. 

Адвокат Мария Костадинова от Каварна изрази паниката си, че отдалечеността на съда би отказала хората да търсят правна помощ, а с това и тяхната работа ще намалее. 

Предвиденото от Съдийската гилдия преструктуриране на съдилищата в България връща общините Каварна и Шабла 30 години обратно, когато жителите им отново се постановяваше да пътуват по над 50 км в едната посока до Балчик, единствено с цел да си изкарат удостоверение за съдимост да вземем за пример, безапелационен е някогашният кмет на община Каварна и юрист Цонко Цонев.  

Според кмета на село Дуранкулак Веселин Йорданов от плануванаъа смяна ще пострадат най-много жителите на отдалечените от Балчик села. 

Същите опасения изрази и Димитър Франгов, който има дребен фамилен бизнес в Шабла и е ръководител на Морския клуб „Портос Кария“. 

Общественото разискване ще продължи до 30 юни, а протестната подготвеност остава.

Репортаж по тематиката можете да чуете в звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР