Десетки музеи и галерии ще се включат тази вечер в

...
Десетки музеи и галерии ще се включат тази вечер в
Коментари Харесай

Музеи и галерии отварят тази вечер безплатно

Десетки музеи и галерии ще се включат довечера в Европейската нощ на музеите. Само в София ще могат да се видят над 60 изложения и други прояви. Културни институти в 25 области отварят порти за гратис посещаване в късните часове на деня, като на множеството места безплатният вход ще бъде от 18:00 или от 19:00 часа.

Представяме част от програмата в София и страната. Всички участници в столицата можете да видите на сайта на Френския институт в България, който е съорганизатор:

Националният исторически музей (НИМ) провежда „ Музикална разходка във времето “ с песни на български, френски, италиански, испански език в осъществяване на Надя Тончева (глас и пиано). В програмата са включени и тематични просветителни ателиета, както и безвъзмездни тематични беседи. За посетителите ще бъде налична непрекъснатата експозиция на НИМ, както и изложбите „ Дуранкулак. 50 години археологически изследвания “ и " Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2023 ".

Националният военноисторически музей (НВИМ) също афишира вход свободен за външната и непрекъснатата хронологична експозиция, като приготвя концерт и лятна киновечер под звездите.

В Националния музей „ Земята и хората “ специално за нощта на музеите е квалифициран концерт на тръбен орган. Освен него, посетителите ще може да прегледат всички непрекъснати експозиции, както и временните изложби - „ Умни минерали за умни телефони “, „ Зелената приказка на камъка “, „,В чудния свят на конкрециите “ и „ Нови приходи 2023 “.

Жителите и гостите на София може да посетят и Националния политехнически музей. В нощта на музеите отворени ще са непрекъснатата експозиция и краткотрайните изложения „ 310 години пишеща машина “ (визуална история), „ Полифония и техника. Динамичен разговор “ - художествена галерия на Вили Николов. Специално за самодейността „ Европейска нощ на музеите “ са планувани две демонстрации „ Физика в деяние - на практика опити, които въодушевяват и образоват “. От екипа на музея прецизират, че това събитие е с заплатен вход.

Посетителите на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките ще имат опцията да прегледат непрекъснатата експозиция на музея и краткотрайната галерия " Българска археология 2023 ", представяща най-интересните и впечатляващи открития и изследвания от миналия археологически сезон. 

Изложбата " Само диви " на Антония Маринова - Crazy и разкриване на ХХ Фестивал на изкуствата „ Борис Христов “, отдаден на 110-годишнината от рождението на Борис Христов, са акценти в програмата на Националния музей „ Борис Христов “ в събота. Ще има и музикален маратон с млади гении от Нов български университет. От екипа на музея прецизират, че входът е с живо цвете за градината на „ Борис Христов “. 

С три експозиции участва Националният етнографски музей при Българска академия на науките. Посетителите ще може да прегледат изложбите „ 130 години Народен музей “, „ Пътят до трапезата “ и „ Бежанци “.

Националният природонаучен музей при БАН ще отвори за посетителите в събота непрекъснатата си експозиция, представяща биологичното и минералогично многообразие на Земята, както и единствените у нас проби от Луната и метеоритни находки от Марс. Гостите на НПМ-БАН ще може да прегледат също краткотрайната галерия Illustratorium II на Деница Пенева. Предвидено е и особено събитие - " Опрашителите, без които не можем ". Ще има също просветителни занимания за възпитаници с учените, „ Научно кафене “ за студенти и възрастни с учените от НПМ-БАН, както и събитието „ Пътуващият кошер “: любопитни срещи с медения свят на пчелите за най-малките “. В него феновете пчелари Людмила Русимова и Милена Дойчева отворят техният пътуващ кошер, с цел да го прегледат посетителите от вътрешната страна и да надникнат в потайностите на пчелния свят.

Екипът на Националния антропологичен музей при Институт по пробна морфология, патология и антропология с музей – БАН е подготвил специфична стратегия за Европейската нощ на музеите. Постоянната експозиция, както и гостуващата галерия „ Богове, знаци и антични знаци “ -  Регионален исторически музей – Враца, ще бъдат показани на публиката. Сред специфичните събития е лекция на тематика „ Навременна профилактика. Чудният свят на паразитите “ с лектори доцент доктор Вера Кольовска, Тодор Белев, проф. доктор Димитър Кадийски и дмн, проф доктор Димитър Масларов. Ще има проява на спортни клубове, антропологична работилница (подходяща за възрастовата група 7-18 години) и работилници. 

Националният книжовен музей взема присъединяване в самодейността с експозициите си в къща музей „ Иван Вазов “ – София, къща музей „ Пейо К. Яворов “ – София, къща музей „ Петко и Пенчо Славейкови “ – София, къща музей „ Никола Й. Вапцаров “ - София, и в къща музей „ Емилиян Станев “ – Велико Търново. 

В Софийската градска художествена галерия посетителите ще може да видят изложбите " Дечко Узунов. Съзидания. 125 години от рождението " и „ Като шепот (Поетично политическо). Изложба Съвременно изкуство “. Във филиала на СГХГ - галерия „ Васка Емануилова “ посетителите ще може да прегледат непрекъснатата експозиция статуи Васка Емануилова, както и изложбата " Ре/-Еволюция на дамите. Смяна на функциите ".

А в галерия-музей „ Дечко Узунов “ може да бъде прегледано ателието на Дечко Узунов. В програмата е и още една галерия по случай 125 година от рождението на огромния ни художник.

Националната галерия също ще работи в Нощта на музеите. Посетителите може да посетят филиалите „ Двореца “, „ Квадрат 500 “, „ Музей за християнско изкуство “, „ Музей на изкуството от интервала на социализма “ и „ Софийски боеприпас – Музей за модерно изкуство “. 

В зала „ Райко Алексиев “ на Съюза на българските художници посетителите ще видят " Петър Дочев (1934-2024) - живопис ". В галерията на СБХ на ул. „ Шипка 6 “ може да бъде посетена експозицията на Милко Божков. 

Среща с художничката Надежда Георгиева и куратора Весела Ножарова ще се организира в „ Гьоте институт “ - България. Те ще показват изложбата " Невротичният балет на хубостта и разрухата ".

Изложбата на Кирил Божков " Акварелни портрети " може да бъде прегледана в изложба „ Академия “ в събота вечерта. 

Сред галериите в София, които ще се включат в Европейската нощ на музеите, са „ Аросита “, „ Структура “, „ Харта “, Swimming Pool, „ Астри “, „ Синтезис “.

Международният ден на музеите е празнуван за първи път през 1978 година, като задачата на празника е да се увеличи информираността за ролята на музеите в обществото. Европейската нощ на музеите се провежда за първи път през 2005 година от френското Министерство на културата и единствено за няколко години самодейността се популяризира сполучливо из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание, напомнят от Министерството на културата. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР