Жилищните кредити за домакинствата нараснаха със 17,6% за година, което

...
Жилищните кредити за домакинствата нараснаха със 17,6% за година, което
Коментари Харесай

Нов рекорден ръст от 17,6% на жилищните кредити

Жилищните заеми за семействата набъбнаха със 17,6% за година, което е нов връх. Според данни на Българска народна банка отпуснатите заеми за покупка на къщи и жилища са нарастнали с 2,1 милиарда лева за година и в края на декември доближават 14,1 милиарда лева Това се дължи на възходящото предпочитание на хората да живеят в по-големи жилища, както и да влагат парите си в парцели, вмето да ги държат на нулеви или даже негативни лихви в банките.

Потребителските заеми за семействата също бързо нарастват. През предходната година отпуснатите потребителски заеми са се нараснали с 1,3 милиарда лева, или с 11,1% и в края на декември доближават 13,2 милиарда лева, демонстрират данните на Българска народна банка.

Оказве се, че хората взимат над два пъти повече заеми от бизнеса. За говина заемите за семействата са нарастнали с 3,4 милиарда лева, или 13,4%. Същевременно отпуснатите на бизнеса заеми са се нараснали единствено с 1,6 милиарда лева, или с 4,6%.

Общата сума на депозитите в банките нараства с 9% за година и надминава 100 милиарда лева В края на декември депозитите са общо 101,9 милиарда лева От тях над 66,5 милиарда лева са депозитите на жители, а влоговене на нефинансови предприятия са 31,8 милиарда лева За година спестяванията на хората в банките са нарастнали с 5,5 милиарда лева

Източник: вестник " Труд "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР