Женската тенис асоциация WТА ще въведе допълнителни корекции в системата

...
Женската тенис асоциация WТА ще въведе допълнителни корекции в системата
Коментари Харесай

WTA коригира точките за световната ранглиста

Женската тенис асоциация WТА ще вкара спомагателни корекции в системата за точкуване за ранглистата, която беше изменена предходната година на фона на пандемията от ковид.

Ранглистата обичайно работи въз основата на извоюваните точки в последните 52 седмици, само че беше замразена през март предходната година, когато професионалният тенис беше спрян по време на пандемията.

WТА направи промени в системата преди възобновяването на шампионатите през август, като разреши на играчите да запазят точките си, извоювани през последните 52 седмици заради анулацията на шампионати и ограничавания на пътуването. Фенове и експерти подлагат на критика метода на точкуване за ранглистата, като считат, че то не е в звук с новата действителност.

" WТА работи взаимно със Съвета на играчите на през последните месеци да вкара подобаващи промени в ранглистата, които да оказват помощ за завръщането към обичайна ранкинг система ", съобщи изпълнителният шеф на асоциацията Стив Саймън.

Според новата смяна играчите ще резервират ранкинг точките си от последните 52 седмици, само че не повече от две години. Новата система ще влезе в действие от 5 април след шампионата WТА 1000 в Маями.

Променената система за точкуване е съществено подложена на критика, защото дава неправилна картина на женския тенис. Водачката в ранглистата Ашли Барти не е играла от 11 месеца, само че резервира лидерската с позиция, с помощта на новата система за точкуване, която разрешава на състезателите да пропущат шампионати, без да губят точки. Австралийката не пази купата си на " Ролан Гарос " предходната година, само че резервира точките си, извоювани за първата й купа от Големия шлем от 2019 година.

Наоми Осака завоюва US Open през 2020-а и Откритото състезание на Австралия предишния месец, само че към момента е зад Барти в ранглистата.

Критики имаше и към точковата система при мъжете, само че АТР ще се завърне към обичайна система за извоюваните точки в последните 52 седмици от август.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР