Женшенът е познат на човечеството от години като едно уникално

...
Женшенът е познат на човечеството от години като едно уникално
Коментари Харесай

Ползите от Сибирския женшен

Женшенът е прочут на човечеството от години като едно неповторимо растение с десетки изгоди за организма ни. Наричан още „ Коренът на живота” или „ Коренът на дълголетието”, това коренище е намирано за същинска панацея. Женшенът е представител на китайската национална медицина и се употребява най-често за тонизиране.

История на женшена

Смята се, че хората в източна Азия са били наясно с изумителните свойствата на женшена още преди 5000 години. Неговото име „ Panax Ginseng” идва обаче от гръцки и в дословен превод значи точно панацея. Корените на растението постоянно припомнят на човешки фигури. Не без причина от китайски женшен значи корен-човек. Имало е моменти, в които женшенът е коствал повече по златото.

Легенди описват, че женшенът е подарък от Боговете и има способността да се трансформира в животно или човек. Дори и да не взимаме поради легендите и единствено и само се фокусираме върху обстоятелството, че женшенът е оживял на земята от към милион години, устоявайки на климатични и земни промени, единствено стигаме до извода, че към женшена има нещо в действителност особено, написа eurocom.bg

Къде се среща женшенът?

Женшенът пораства най-вече в Североизточен Китай, Северна Корея, Тибет, Сибир. Култивира се още в Кавказ, Украйна и други региони на някогашния Съветския съюз. Растението доближава височина сред 30-60 см, а коренът му е с диаметър 3-8 см. Лечебният корен е многогодишната част на растението, до момента в който надземната част е едногодишна.

Кое прави женшена толкоз прочут, когато се заприказва за здраве?

Оказва се, че тайната се крие в букета от потребни субстанции, измежду които са доста глюкозиди, тритерпенови сапонини (панаксин, панаксова киселина, панаквилен, панацен, гинзегин), фитостерини, слуз, смоли, танини, алкалоиди, ферменти, захар, пектинови субстанции.
От витамините в най-голямо количество е женшена са витамин С, В1, В2. Освен това женшенът съдържа соли на фосфор, манган и желязо, микроелементи, както и макроелементи.

Основната биологично дейна съставна част на женшен са гликозидите. Друга значима съставна част в „ Корена на живота” е маслото панаксен. То сполучливо подтиква и тонизира сърдечния мускул и кръвоносните съдове. Притежава успокояващо деяние и притъпява чувството за болежка.

Панаксовата киселина в състава на корена благоприятства метаболизма. Тя контролира жлезите с вътрешна секреция.

Къде женшенът намира приложение през днешния ден?

Една такава хранителна добавка е Сибирски Женшен Макс. Основната съставна част на Сибирски Женшен Макс спомага за изцяло предотвратяване и укрепване на организма и по тази причина е доста ефикасен при настинки и грип. Този незаместим корен е един от най-мощните познати адаптогени в растителен тип. Именно качествата му на адаптоген, подкрепят организма да се оправя със стресови обстановки от съвсем всевъзможен темперамент.

Ползи от приема на сибирски женшен

Женшенът е мощен имуностимулатор, адаптоген и регулатор на мозъчната активност. Женшенът отличен при моменти на отмалялост, туй като разрешава на организма да се възвърне доста по-бързо. Също по този начин тази билка работи върху умствената и физическата продуктивност на индивида, оросяването на мозъка и по този метод усъвършенства и паметта.

Славата на женшена при положения на непрекъсната отмалялост и напрежение се носи от години насам. Коренът има способността да контролира отделянето на хормоните на напрежението в организма и по едно и също време с това контролира работата на органите (хипофиза, хипоталамус, надбъбречни жлези), които синтезират тези хормони.

Продължителният банкет на женшен потвърдено води до повишение на тестостерона в организма, както и на количеството сперматозоиди, което автоматизирано го трансформира в мощно оръжие против стерилитет при мъжете. Китайският женшен потвърдено носи изгоди при диабет, анемия, язвена болест и други.

В умозаключение

Женшенът е една неповторима билка, която може да ни бъде от изгода в десетки обстановки. Историята демонстрира, че да се доверим на него за здравето си, е една изключителна концепция.

Днес женшенът намира много приложения. Той може да бъде открит в десетки хранителни добавки като единична съставна част или в композиция с други билки и витамини.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР