Жените вършат повечето домакински задължения, защото мъжете не виждат бъркотията

...
Жените вършат повечето домакински задължения, защото мъжете не виждат бъркотията
Коментари Харесай

Истинската причина мъжете да не вършат домакинската работа

Жените правят множеството домашен отговорности, тъй като мъжете не виждат бъркотията по същия метод, считат учени от университета в Кеймбридж.

Докато мъжете гледат на купчината чинии в мивката или трохи на плота като на неразбория, дамите го възприемат като работа, която би трябвало да се свърши и изпитват предпочитание да го създадат.

Смята се, че това идва от надълбоко вкоренено обществено образование, което свързва мозъка на мъжете и дамите по друг метод още от ранна възраст.

 разчистване

Жените имат инстинктивно предпочитание да подредят, в случай че видят разбъркано, до момента в който мъжете в никакъв случай не получават тази насила и затова могат да гледат купчина пране в разхвърляна стая, без да изпитват потребност да го оправят.

Това води до обстановка, при която дамата е в капан сред това да свърши домакинската работа допустимо най-скоро и също по този начин да се увери, че не поема единствено тя домашното задължение.

„ Теорията за досегаемост “

Философи от Кеймбридж изследваха за какво дамите като цяло са оставени да правят повече домакинска работа от мъжете и за какво представителите на мощния пол не виждат този дисбаланс.

Проблемът съгласно тях е, че мъжете и дамите възприемат това, което виждат по разнообразни способи. Те нарекоха това събитие „ доктрина на достъпността “.

„ Ние допускаме, че за доста домашни задания дамите са по-склонни да възприемат съответната опция за домакинска работа. “

 разчистване

Проф. Паулина Слива, мъдрец от Виенския университет, която е работила по тематиката, до момента в който е била в университета в Кеймбридж, сподели, че този механизъм е подсилен от науката.

„ Невронауката сподели, че възприемането на опция може да задейства невронни процеси, които ви приготвят за физическо деяние “, сподели тя.

„ Това може да варира от леко предпочитание до непреодолима насила, само че постоянно е належащо умствено изпитание, с цел да не се работи съгласно опцията. “

Всеки човек вижда несъмнено нещо и го възприема по друг метод. Например, един човек може да види празнота сред два обекта като опция за прескачане или дърво като опция за катерене, до момента в който различен може да мисли, че и двете неща са невъзможни.

„ Неравенство на когнитивното натоварване “

Д-р Том МакКлеланд от катедрата по история и философия на науката на Кеймбриджкия университет споделя, че използването на тази доктрина в дома може да изясни неравенството в работното натоварване. 

Мъжете и дамите виждат домашната обстановка по друг метод вследствие на това по какъв начин са били отгледани.



„ Това слага дамите в обстановка на неравноправие на труда, или неравнопоставеност на когнитивното натоварване “, споделя проф. Слива.

„ Някои умения са категорично обусловени от пола и от дамите се чака да правят повече домашни отговорности, в сравнение с мъжете.

Философите акцентират, че „ хипотезата за разбиране на възприемането на опцията за пола “, както я назовават, не е за освобождение от отговорност на мъжете.

Само тъй като мъжете не вършат инстинктивно прескачане от неразбория към задача и не изпитват импулса да подредят, не значи, че не са способни да вземат такова решение.

„ Можем да променим метода, по който възприемаме света посредством непрекъснати съзнателни старания и обработване на привички “, споделя доктор Макклеланд.

„ Мъжете би трябвало да бъдат насърчавани да се опълчват на обвързваните с пола правила, като подобрят своята сензитивност към опциите за домакинска работа.

„ Човек може да вземе решение да мете трохите всякога, когато чака чайникът да заври, да вземем за пример. Това освен би помогнало да извършват дилемите, които не виждат, само че последователно би преквалифицирало усещането им, тъй че да стартират да виждат опцията в бъдеще.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР