Жените са по-песимистично настроени от мъжете за работата след Covid-19(снимка:

...
Жените са по-песимистично настроени от мъжете за работата след Covid-19(снимка:
Коментари Харесай

Жените са по-притеснени за бъдещето на работата си


Жените са по-песимистично настроени от мъжете за работата след Covid-19
(снимка: CC0 Public Domain)

Съществува забележителна разлика сред упованията на работодателите и чиновниците за бъдещето на работния развой след пандемията, сочи ново изследване на Adecco Group. Икономическото възобновяване от рецесията с COVID-19 се чака да бъде дълго и неравномерно и ще форсира доста настоящи трансформации, съгласно създателите на отчета.

Един от главните заключения от изследването е, че работодателите са по-оптимистични от чиновниците за новия метод на работа . Пандемията форсира цифровата промяна във всички браншове и отвори нови благоприятни условия за напредък посредством AI, роботика и технологии за автоматизация. Бизнес водачите са оптимисти за изгодите, които тези промени ще донесат на работното място, като цели 74% от интервюираните споделят това въодушевление. В същото време, поради опасения от, единствено 35% чиновниците споделят същия оптимизъм за бъдещето като техните шефове.

Най-загрижени за бъдещето на работа след Коронавирус са хората, които са в средата на кариерата си, занапред започващите и дамите като цяло, а различен извод от изследването. Жените са по-песимистично настроени по отношение на сътрудниците си от мъжки пол – 43% от дамите чакат бъдещето на работата след Коронавирус да бъде по-лошо, спрямо 39% от мъжете. Причината за това е, че дамите са ангажирани непропорционално в браншове, които подлежат на автоматизация (HR, продажби и обслужване на клиенти, административни услуги и т.н.), а също и в промишлености, които бяха най-силно наранени от Коронавирус рецесията (например, хотелиерски услуги).

Разглеждайки разбивката по възраст, чиновниците, които са в средата на кариерата си (41-50-годишните), са най-песимистичните от всички възрастови групи, защото техните софтуерни знания са по-ниски спрямо поколението след тях. Най-младата интервюирана група от потомство Z (18-30 години) също е черноглед. Те са изправени пред най-високия риск от и по едно и също време с това се борят за одобряване и израстване в кариерната стълбица.

Различните упования могат да доведат до незадоволително вложение в верните умения : младежите и дамите са най-изложени на риск да бъдат пропуснати, регистрира изследването. Работата от разстояние лимитира започващите кариерата си да почерпят директно от опита на своите сътрудници и основаването на по-задълбочени професионални контакти.
още по тематиката
Инициативи като групи по ползи, ротации на работните места и стратегии за менторство могат да оказват помощ да се запълнят тези пропуски, като се ускори прочувствената просветеност и се построи по-сплотена. Ангажирането на младежите в създаването на стратегии за образование може в допълнение да ги интегрира и да ги трансформира в по-лоялни чиновници на компанията, означават специалистите.

Нуждите при дамите са разнообразни. за жонглирането на няколко вида функции сред работния и персоналния си живот. Програми за придобиване на разнообразни видове нови умения, спомагателен заплатен отпуск, финансово подкрепяне за записване на децата на начинания отвън дома могат да облекчат този напън.

Кои са по-важни – меките (soft) или твърдите (hard) умения? И по този въпрос има разминаване сред разбиранията на чиновниците и работодателите им. Меки умения като резистентност и прочувствена просветеност са основни в актуалната среда, само че наподобява служащите подценяват тяхното значение, като 47% избират твърдите умения измежду най-важните, спрямо едвам 38% от бизнес водачите.

Докато прекосяването към акцентира нуждата от твърди умения, констатациите на Adecco Group демонстрират, че в средносрочен и дълготраен проект внедряването на технологии ще изисква повече умения като връзка, сериозно мислене или креативност и автентичност. Освен това техническите умения са по-склонни да бъдат автоматизирани, тъй че в бъдеще фирмите ще преминат към търсене на все по-меки умения в чиновниците си.

Сигурността на работното място и подпомагането на приходите са нещата от най-ключово значение за чиновниците, които работодателите би трябвало да обезпечат. Над 80% от чиновниците считат, че тяхната компания би трябвало да даде приоритет на осъществяването на стратегии за финансова поддръжка, спрямо по-малко от 30% от работодателите.

Същият % чиновниците окачва по-голяма убеденост във връзка с сигурността на работното място, спрямо 50% от работодателите. Това е значимо обръщение за бизнес водачите, тъй като както демонстрира пандемията,, ще реализиран по-добри резултати.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР