Жените, родени между 1960 и 1965 година, с редовно осигуряване

...
Жените, родени между 1960 и 1965 година, с редовно осигуряване
Коментари Харесай

45 лв. втора пенсия за жените

Жените, родени сред 1960 и 1965 година, с постоянно обезпечаване в частен пенсионен фонд през последните 2 години, са натрупали досега приблизително 7 400 лв. по партидите си. За да имат право на втора пенсия, са нужни сред 8 и 10 хиляди лв. по персоналните си сметки.

Приблизително 200 000 дами, които през идващите 5 години ще навършат пенсионна възраст, ще имат право на втора пенсия. Половината от тях ще имат задоволително средства по партидите си в частните фондове, с цел да получават пожизнена пенсия, като минималното месечно заплащане ще е 45 лв. или 15 на 100 от минималната пенсия. Догодина тя е 300.

За тези, които в този момент имат над 7000 лв. по партидите си, шансът да получат пожизнена втора пенсия е огромен.

Владислав Русев от Асоциацията на частните фондове:

„ С сходна сума, а тя ще нарасне след още една година доста, защото тези хора в случай че работят, получават и осигуровки, за тях най-вероятно ще можем да отпуснем пожизнена пенсия. Каква ще бъде тази пожизнена пенсия, ще можем да им кажем сега, в който те дойдат при нас да се поинтересуват и сега, в който има изясненост каква е сумата по партидата им “.

Изчисленията сочат, че след направените законодателни промени, следващата година процентът на редукция на държавната пенсия за дамите ще е 9 % - през 2022-ра 10 на 100.

Фондовете обаче упорстват при формулата за редукция да се регистрира и недостига във фонд „ Пенсии “, покриван годишно от страната. Ако това стане факт, пенсията от Национален осигурителен институт би трябвало да се понижава и с по-нисък %.

„ Между 5 и 6 % би следвало да бъде “, пресметна Владислав Русев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР