Железниците са и винаги са били сред най-големите замърсители на

...
Железниците са и винаги са били сред най-големите замърсители на
Коментари Харесай

Китайците превърнаха дизелов локомотив във водороден и сега той работи повече от седмица с едно зареждане

Железниците са и постоянно са били измежду най-големите замърсители на околната среда. Затова прекосяването на преносимия състав към екологични горива е наложително, с цел да се съблюдава програмата за запазване на околната среда. В идеалния случай транспортните средства би трябвало да бъдат проектирани от нулата за тази цел, само че замяната на моторите с екологични също е работещ вид и, което е най-важно, може да бъде осъществена в най-кратки периоди.

Китайските медии оповестяват, че клонът в Датун на държавния производител China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) е приключил модернизацията на първия дизелов локомотив със подмяна на " изкопаемия " мотор с водороден. По-точно, локомотивът е получил електрически мотор и водородни горивни кафези, в които най-лекият газ се трансформира в електричество и водна пара при взаимоотношение с О2.
-->
Модернизираният локомотив може да се движи до 190 часа с едно зареждане, което е повече от едноседмично пътешестване, а за пълненето на самия контейнер са нужни два часа. Друго преимущество на потреблението на водородни кафези е, че поддръжката и употребата на водородните локомотиви дава обещание да бъде на половина по-евтина от тази на дизеловите локомотиви.

Китай би могъл относително бързо да преоборудва дизеловите локомотиви с водородно гориво. Смята се, че до 90 % от 7800-те локомотива в парка могат да бъдат осъвременени. Това е съвсем една трета от целия преносим състав в Китай. Ефектът върху околната среда ще бъде голям.

Всичко това и водородният авто превоз ще изискват производството на съответните количества водородно гориво. Днес водородът се създава най-вече посредством интензивни във връзка с излъчванията процеси като пречистване на петрол, въглища и обвързваните с тях производства. По-благоприятни за околната среда способи са производството на водород с електричество от атомни електроцентрали и от биомаса. По-чисти способи са електролизата, употребяваща силата на слънчеви и вятърни електроцентрали. Китайските железничари чакат да употребяват личните си запаси, с цел да произведат до 200 000 тона " зелен " водород до 2025 година

В същото време те създават напълно нови локомотиви, които се зареждат непосредствено с водород. Такава оригиналност беше показана тази зима. Модерен пътнически трен с четири вагона, задвижван с водород, може да измине до 600 км с едно зареждане. В Германия сходен пилотен трен беше пуснат през 2018 година и ще бъде пуснат в употреба през лятото на 2022 година За четири години той измина повече от 220 000 км и се потвърди добре. Има съмнения, че китайците са проектирали четиривагонен пътнически трен, задвижван с водород, предвид на европейския пазар, само че към този момент френската компания Alstom има преимущество там.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР