Жегите и високите температури задълбочават проблема с разширените вени или

...
Жегите и високите температури задълбочават проблема с разширените вени или
Коментари Харесай

Защо разширените вени ни мъчат през лятото?

Жегите и високите температури задълбочават казуса с разширените вени или хроничната венозна болест, каквото е здравното наименование на този проблем. Той визира близо 50% от хората, като по-често от него страдат дамите.

До скоро се е считало, че най-вече възрастните хора имат такова заболяване, само че поради заседналия или прекомерно дейния метод на живот, разширени вени имат даже хора на 20-25 години. Проблемът се провокира от разпределяне на венозните стени, а венозните клапи, които се грижат кръвта да се движи единствено към сърцето, към този момент не работят вярно.

Преди разширените вени да се появят и да станат забележими, има ранни признаци като тежест и болки в краката вечер, сърбеж или оток към глезените, възприятие на парене, мравучкане и крампи. Сутрин нормално тези чувства изчезват и за това хората ги подценяват, отлагайки визитата си при доктор.



Както и при други болести и освен това, колкото по-рано се вземат ограничения или се съблюдава избран режим, толкоз по-добри са възможностите за лекуване или закъснение развиването на казуса.

Рисковите фактори свързани с хроничната венозна болест са стоене дълго време прави или продължителното седене на стол денем, неналичието на двигателна интензивност, затлъстяването и наследствена обремененост.

Максимата „ Движението е здраве! “ важи с цялостна мощ за предварителната защита на разширените вени. Не е нужно да се прекарват часове във фитнеса, даже това е противопоказно. Активна разходка, танци, плуване ще свършат чудесна работа за подобравяне на кръвообръщението на долните крака. Ако работата ви допуска дълготрайно седене или стоене прави, правете къси почивки и се раздвижвайте на всеки час.



Дългото пътешестване в кола или аероплан също може да провокира отичане или подуване на краката. За това използвайте всеки комфортен миг, да раздвижвате краката си. Масажът на подбедриците също оказва помощ, като се стартира постоянно от глезените единствено във възходяща посока, с цел да се изтласка кръвта нагоре към сърцето.

Бъдете деликатни и към обувките си, като избягвате тези с равна подметка или с токчета по-високи от 5 см.

Продължителното излагане на топлота също оказва отрицателно въздействие на разширените вени. Ето за какво би трябвало да се заобикаля дългото стоене на слънце, потреблението на топла кола маска, престоят в сауна или гореща вана.

Намаляването на налягането в долните крака е значимо за положителното кръвообръщение. За задачата носете свободни облекла и избягвайте стегнати панталони. Много добър резултат има и свалянето на непотребните килограми с богата на фибри диета (плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб) и нараснал банкет на течности (около 1,5 литра вода на ден), както и с придвижване. Движението е ключът към здрави вени и изобщо към положителното здраве.

За повече информация вижте: и

(платено съобщение)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР