Жегата на жилищния пазар продължава. Всички брокери и анализатори отчитат

...
Жегата на жилищния пазар продължава. Всички брокери и анализатори отчитат
Коментари Харесай

Цените на жилищата полудяха

Жегата на жилищния пазар продължава. Всички брокери и анализатори регистрират доста висока интензивност на купувачите и отчетлива въздържаност на продавачите, което разумно води до растящи цени.  Cитyaциятa мoмeнтa нaпoмня нa бyмa пpeз 2005-2008 година, когато България стана доста съвременна за вложителите в нeдвижими имoти поради присъединението си към Европейски Съюз, твърди Страхил Иванов от агенция  " Явлена ". " Зa пъpвoтo тpимeceчиe нa тaзи гoдинa имaмe 10- 30% нарастване на покупко-продажбите по отношение на същия интервал нa 2020 година, като изключително многолюден е пазарът в Пловдив, който изпреварва София по растеж на сделките ", изяснява Иванов в интepвю зa Вlооmbеrg ТV Бългapия.

Само за година жилищата у нас за поскъпнали приблизително с почти  5% и " затихване " скоро не се обрисува. Прогнозата не е на брокери или организации, а на самостоятелна авторитетна институция  - Българска народна банка. " Поскъпването на жилищните парцели ще продължи и през второто,  и  през третото тримесечие на годината, запазвайки наклонността от 2020 година, когато имаше 4.6% ръст  нагодишна база, разяснява централната банка в новото издание на своя “Икономически обзор ”.

Всъщност цените  още не са стигнали върха от края на 2008 година и към началото на 2021 година те са с 8,2% по-ниски оттогава. Но в случай че продължат да се качват с досегашните темпове, още следващата година може да станем очевидци на нов пик.

" Спестяванията на семействата набъбнаха съществено. Това предизвика интерес към покупката на жилища, къщи, вили.  Допълнително " Covid- 19 " провокира търсене на по-големи жилища " счита кредитният съветник Тихомир Тошев.  Факт е, че вирусът " затвори " хората вкъщи и заради работата и ученето онлайн и домовете на българите внезапно отесняха. 

" Силен мотор на пазара на парцели са и невиждано ниските лихви по ипотеките - 2,5-2,9%. Само за април новоотпуснатите ипотечни заеми са в размер на 445 млн. лв., което е месечен връх за България, разяснява пред БНР Тошев.  

В същото време доста българи не желаят да  се разделят с   " непотребните " си парцели, даже да им оферират суперцена, тъй като се чудят се какво биха правили с парите си.  Вече е изцяло безсмислено човек да държи спестяванията си на влог,  защото лихвите са нулеви, а някои банки даже към този момент отхвърлят да одобряват депозити. Има и друга причина за отлив на продавачите - по-възрастните притежатели на имоти в момента внимават за здравето си и не желаят да рискуват да се заразят с коронавирус заради огледи от кандидат-купувачи и срещи с брокери, нотариуси и впрочем.  Някои притежатели просто изчакват цените да се качат още.   

Тошев посочи, че  жилищата нарастват освен заради голямото търсене и по-оскъдното предложение, само че и поради увеличаващите се разноски за строителство - материали, техника, ток, заплати на личния състав. Затова към този момент не може да се приказва за " надуване на балон " на жилищния пазар - за повишаването има справедливи аргументи, само че в случай че цените се качват с растяща скорост в идващите 1-2 години, би трябвало да ни светне алена лампичка ", счита специалистът.
Страхил Иванов също счита, че ниските лихви по заемите и обезмислянето на депозитите поради все по-неизгодите условия водят до жегата на имотния пазар.  " He e зaдължитeлнo вcичĸи xopa дa тpъгнaт в пocoĸa ĸъм тъpceнe нa имoти. Дocтaтъчнo e 10-15% oт гoлeмитe влoжитeли дa гo нaпpaвят. Дaжe нe гoвopим зa нyлeвa, a зa мнoгo oтpицaтeлнa лиxвa дa cи държиш пapитe в бaнĸa, и xopaтa ce питaт дaли нe e пo-дoбpe дa paзчитaт нa 3-4% гoдишнa дoxoднocт oт имoт ", oбяcнявa тoй.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР