Жълтият император на Китай и Царят Скорпион на Египет са

...
Жълтият император на Китай и Царят Скорпион на Египет са
Коментари Харесай

Един и същ човек ли са Жълтия император на Китай и цар Скорпион на Египет

Жълтият император на Китай и Царят Скорпион на Египет са две загадъчни фигури от античното минало, които населяват мъгливия свят сред мита и историята. Възможно ли е те да са една и съща персона? Ето една сензационна доктрина на един китайски откривател, който счита, че има доказателства за нея.

В нова публикация, която следва да бъде рецензирана, Гуан Бао Лиу твърди, че владетелят на Древен Египет, прочут като Скорпион I, е фигурата, записана като Жълтия император в китайските летописи.

Това е много самоуверено изказване, защото египтолозите към момента се пробват да дефинират същинската идентичност на цар Скорпион. Някои даже оспорват съществуването му. По същия метод историците спорят до каква степен историята на Жълтия император се основава на действителността или на митологията.

Изследователят основава изказванието си на няколко доказателства. На първо място, твърди се, че цар Скорпион обединил Горен и Долен Египет, като победил цар, носещ шапка на бик. По сходен метод в китайските архиви се показва, че Жълтият император победил император Ян, който носел шапка с главата на крава, обединявайки двете племена Ян и Хуан.

Това има смисъл и от хронологична позиция. Твърди се, че цар Скорпион е управлявал Древен Египет преди към 5200 години, което почти се вписва в китайската легенда за 5000-годишната цивилизация на Жълтия император.

И най-после, има някои завладяващи прилики сред йероглифите на Египет и китайската книжовност. В публикацията се твърди, че признакът на скорпиона, открит в гробницата на цар Скорпион I, е обвързван с прототипа на йероглифа Хуанг ( 黄 ), който значи „ жълт “. Много скорпиони, открити в долината на Нил, също са жълти на цвят, което в допълнение удостоверява тази връзка.

Когато чуете термина „ цар Скорпион “, евентуално си представяте Дуейн Джонсън, който тича из пустинята гол до кръста. Някои историци обаче считат, че Царят на скорпионите е действителна историческа персона, която става първият същински държател на Горен Египет към 3200 година прочие н. е.

Всеки случай, този интервал от египетската история е извънредно замъглен, съединен от странни части археологически доказателства и записи.

Други учени считат, че Нармер е същинският обединител на Египет и създател на Първата династия. Изследователите от дълго време спорят дали той и царя не са едно и също лице. За да се размъти още повече водата, Нармер може да е бил една и съща фигура с владетеля, прочут като Скорпион II. Или пък може да е бил негов наследник…

Новата публикация отива още по-далеч и допуска, че Нармер в действителност е Ю Велики, различен именит цар, основал династията Ся. Твърди се, че Ю Велики е потомък на Жълтия император, тъкмо както Нармер е правоприемник на един от царете Скорпиони.

Изследователят твърди, че името Нармер е обвързвано с йероглифа Ю (禹) – то се свързва със сом, до момента в който произношението на йероглифа Ю (禹) е същото като това на йероглифа за риба.

Нещата са също толкоз объркващи, когато става въпрос за Жълтия император. Според легендата тази богоподобна китайска фигура става първият държател на земите, които по-късно се трансформират в Китай, през 2697 година прочие н. е., откакто сплотява племената от равнината на Жълтата река под единно ръководство.

Историята на Жълтия император обаче е комбинация от история и мит – и е извънредно мъчно да се разбере по кое време свършва едното и стартира другото. Повечето учени в този момент настояват, че той е митологична фигура с дребна корени в действителността.

Нещата не стават по-ясни от тази последна доктрина, която сигурно ще повдигне някои вежди измежду историците. Но тя въпреки всичко акцентира, че доста легенди от целия свят споделят избрани архетипни тематики. Всъщност постоянно се случва две далечни страни със свое лично, настрана минало да сътворят изненадващо сходни митологии.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР