Жак Дюбоше, Йоахим Франк и Ричард Хендерсън Трима учени, създали

...
Жак Дюбоше, Йоахим Франк и Ричард Хендерсън Трима учени, създали
Коментари Харесай

Швейцарец, американец и британец печелят Нобеловата награда за химия

Жак Дюбоше, Йоахим Франк и Ричард Хендерсън

Трима учени, основали така наречен криоелектронна микроскопия, която опростява и усъвършенства изображенията на биомолекулите, са носителите на тазгодишната Нобеловата премия за химия. Откритията на швейцареца Жак Дюбоше, американеца Йоахим Франк и британеца Ричард Хендерсън разрешават на откривателите да следят биологични молекули, замразени по време на действието им, написа Reuters. Работата на тримата прави допустимо визуализирането на протеини и други молекули, които се замразяват бързо, тъй че формата им се резервира. Това дава на учените нов мощен инструмент за медицински изследвания.

" Този способ придвижи биохимията в нова епоха ", разясняват от Нобеловия комитет, който връчва премиите. " Сега откривателите могат да замразяват биомолекули по време на придвижване и да пресъздават процеси, невиждани до момента. Това е определящо значимо както за базовото схващане на химията на живота, по този начин и за развиването на фармацевтиката ", се показва още в известието на организацията.

Новият метод запълва съществуваща досега празнина, като разрешава основаването на облици на необятен набор обекти – от протеините, които предизвикват устойчивост към антибиотици до повърхността на вируса зика, написа Reuters.

" Това е като фрагментите във филм. Всяка една от тези картини съставлява един кадър. Можем да свържем тези фрагменти във филм и да забележим какво вършат молекулите ", разяснява Питър Бжезински, член на Нобеловия комитет по химия, представен от организацията. От Шведската кралска академия на науките, която присъжда премиите на стойност 9 млн. шведски крони (1.1 млн. долара), показват, че тази технология е пренесла биохимията в нова ера.

Роденият в Шотландия Ричард Хендерсън употребява електронен микроскоп, с цел да сътвори тримерен облик на протеин при атомна резолюция, което показва капацитета на новата технология. Дотогава електронните микроскопи се считат за подобаващи единствено за изобразяването на мъртва материя, защото мощните електронни лъчи, които употребяват, унищожават формата на биологичния материал.

Пробивът му след това е доразвит от американския жител от немски генезис Йоахим Франк, до момента в който швейцарецът Жак Дюбоше употребява бързо замразена вода, с цел да резервира естествената форма на биомолекулите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР