Изземването на руските валутни резерви не би било нищо друго

...
Изземването на руските валутни резерви не би било нищо друго
Коментари Харесай

Кражбата на чуждестранни активи се превръща в "навик" за Запада: Лавров

Изземването на съветските валутни запаси не би било нищо друго с изключение на " кражба ", съобщи във вторник съветският външен министър Сергей Лавров.

" Справедливо е да се каже, че това е кражба, която те [западните държави] даже не се пробват да прикрият ", съобщи съветският външен министър пред публицисти на конференция по време на визитата си в Алжир.

В неотдавнашно изявление за FT Жозеп Борел предложи да се изземат замразените запаси на Русия и да се употребяват за покриване на разноските за възобновяване на Украйна след края на спора .

Подобни дейности " стават нещо като табиет за Запада ", добави той, като уточни обстоятелството, че Съединени американски щати са замразили средства, " принадлежащи на Афганистан, на афганистанската централна банка ". Вашингтон не възнамерява да ги изразходва за потребностите на афганистанския народ, " който страда от последствията на 20-годишното наличие на НАТО " на своя територия, съобщи Лавров.

 

 

Когато самият Борел показа концепцията в понеделник, той се базира и на решението на президента на Съединени американски щати Джо Байдън да отдели активи на стойност милиарди от централната банка на Афганистан, като обаче добави, че те ще бъдат " употребявани в интерес на афганистанския народ ".

 

 

Руският министър също по този начин сложи под въпрос ролята на Борел, като съобщи, че " скоро може да се окаже, че позицията на висшия посланик на Европейски Съюз ще изчезне вечно, защото Европейският съюз към този момент няма лична външна политика и просто работи в сходство с методите, налагани от Съединени американски щати ".

Москва ще продължи да се опълчва на опитите на Америка да " подкопае правилата, на които се основава Организация на обединените нации ", и да сътвори еднополюсен международен ред, добави министърът.

Първият посланик на Русия също разкритикува Борел за това, което дефинира като превишаване на пълномощията му. Освен че е изказал " концепцията за конфискация на задгранични активи ", представителят на Европейски Съюз един път е споделил, че украинската рецесия " би трябвало да бъде решена с военни средства ", съобщи Лавров. Той се базира на изявление на Борел от април, че " тази война ще бъде извоювана на бойното поле ", до момента в който говореше за нашествието на Русия в Украйна.

 

 

Борел " може да си спомни, че е основен посланик, а не боен водач на Европейския съюз ", съобщи съветският външен министър.

По-рано Москва към този момент разкритикува предлагането на Борел за конфискация на активи. В понеделник съветският заместник-министър на външните работи Александър Грушко назова това " цялостно безвластие ", което ще навреди на интернационалните връзки.

 

 

След началото на войната в Украйна западните страни замразиха към половината от интернационалните запаси на Русия - към 300 милиарда $.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР