Изявленията на Великобритания за доставка на снаряди с обеднен уран

...
Изявленията на Великобритания за доставка на снаряди с обеднен уран
Коментари Харесай

Москва: Използването на снаряди с обеднен уран в Украйна ще има негативен ефект за векове

Изявленията на Англия за доставка на снаряди с обеднен уран на Украйна наподобяват изключително цинични преди годишнината от бомбардировките на Югославия, където те бяха употребявани.

 

Това съобщи в петък началникът на войските за радиационна, химическа и биологична отбрана на въоръжените сили на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Кирилов, представен от ТАСС

" Особен цинизъм на изказването на заместник-министъра на защитата на Англия Анабел Голди придава фактът, че то е направено надали не в навечерието на следващата годишнина от бомбардировките на НАТО в Югославия - 24 март 1999 година, когато стартира интервенцията на Алианса. наречена " Милосърден ангел ".

 

Заповедта за започване на бомбардировките на съдружните сили е дадена от генералния секретар на НАТО Хавиер Солана, съгласно който интервенцията е " филантропична ", сподели Кирилов по време на брифинг за следствията от снабдяването Киевски режим с муниции с обеднен уран.

Той изясни и какво съставляват бронебойните подкалибрени муниции - това са артилерийски снаряди, чийто диаметър на дейната част е по-малък от калибъра на оръдието. Те се употребяват за пукотевица по танкове, бронирани обекти, като предписание, от упор.

" Обедненият уран е банално название на метал, чиято основа е повече от 90% изотопи на уран-238 и по-малко от 1% уран-235. Използването на обеднен уран в такива муниции е поради високата му компактност, която обезпечава пробиващ резултат върху бронята. Този резултат се реализира вследствие на потреблението на кинетичната сила на самото ядро, както и на обвивката му.Когато се удари в бронята, обвивката от мека стомана се счупва и предава силата си на ядрото, което пробива бронята ", напомни генерал-лейтенантът.

Както означи Игор Кирилов, волфрамовите сплави имат сходни характерности, само че боеприпасите на тяхна основа са доста по-скъпи за произвеждане. " Бих желал да обърна внимание на обстоятелството, че потреблението на муниции, съдържащи обеднен уран, няма доста преимущество пред волфрама в актуалните военни интервенции ", заключи той.

Същевременно Кирилов съобщи, че потреблението на снаряди с обеднен уран в Украйна ще навреди на украинските войски, на популацията като цяло и ще се отрази отрицателно върху селскостопанския бранш на страната за десетилетия или даже за епохи.

" Западът добре осъзнава отрицателните последствия от потреблението на муниции с обеднен уран ", сподели Кирилов.

Той съобщи, че данните за потреблението на обеднен уран от Съединените щати и техните съдружници на Балканите и в Ирак демонстрират съществени и трайни негативни въздействия върху локалното население и околната среда.

Русия реагира гневно на проектите на Англия, декларирани по-рано тази седмица, за изпращане на снаряди, съдържащи обеднен уран, в Украйна.

Лондон твърди, че те са стандартна форма на муниции, само че президентът Владимир Путин сподели, че този ход демонстрира, че членовете на НАТО изпращат оръжия с " нуклеарен съставен елемент " в Киев.

Критици на потреблението на обеднен уран, като Международната коалиция за възбрана на уранови оръжия, споделят, че прахът, основан от такива оръжия, може да бъде вдишан, до момента в който муниции, които не са уцелили задачата си, могат да отровят подпочвените води и почвата.

Страни като Съединените щати и Англия споделят, че обедненият уран е положително средство за заличаване на модерните танкове. Англия твърди, че вдишването на задоволително количество прахуляк от обеднен уран, което може да аргументи щета, " би било мъчно ".

Кралското научно общество сподели в отчет от 2002 година, че рисковете за бъбреците и другите органи от потреблението на муниции с обеднен уран са доста ниски за множеството бойци на бойното поле и за тези, които живеят в региона на спора.

Известно е също, че и Русия създава уранови оръжия дружно с към 20 други страни, съгласно Международната коалиция за възбрана на уранови оръжия, прецизира Ройтерс.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР