Изявление на в Народното събрание:Още от миналото Народно събрание настоявахме

...
Изявление на в Народното събрание:Още от миналото Народно събрание настоявахме
Коментари Харесай

Корнелия Нинова представи предложенията на БСП по актуализацията на бюджета

 Изявление на в Народното събрание:

" Още от предишното Народно заседание настоявахме да се направи актуализация на бюджета. За страдание, тя се забави, само че в този момент към този момент е на дневен ред. Също за жалост, Има Такъв Народ, Демократична България и ИБГНИ не одобриха нашето предложение сред първо и второ четене да създадем обща група да определим тези общи оферти, които можем да внесем дружно, с цел да подсигуряваме болшинство, което да ги одобри. Това е извънредно значимо, тъй като другояче рискуваме всеки да направи оферти, които да не са подкрепени от болшинство в залата, и в последна сметка да не се получи мечтаната актуализация на бюджета. Съжалявам, че не ни поддържаха за това рационално и отговорно предложение от наша страна. Както и за това, че през вчерашния ден не поддържаха предлагането ни в доста бързи периоди да разгледаме актуализацията на бюджета. Ще забележим какъв ще е резултатът от това в зала, призоваваме за разсъдък и за отговорност, а не за предизборно наддаване.

Представяме пред вас нашите предложение за актуализацията на бюджета. Те са обосновани от две неща. Първо, кардиналното ни отношение към нуждата сега да се помогне на хората и на най-уязвимите групи в тези сложни месеци, които ни чакат, при тези фрапантни нараствания в цените, при тази увеличаваща се беднотия, здравна и икономическа рецесия. Второто, което постигнахме и считаме, че е наше преимущество и достолепие е, че всичко това  решихме в разговор с представители на браншовите организации, синдикатите, Лекарският съюз, служебните министри, синдикатите на Министерство на вътрешните работи – това е общ артикул. Заставаме пред вас и ги внасяме в залата от името на всички тези хора. 

Идентифицирали сме 9 значими групи, които са най-уязвими и би трябвало да бъдат подкрепени сега – млади фамилии, деца и възпитаници, пенсионери, самоосигуряващите се лица, дейци и институции на културата, здравната система като цяло, стопанската система и бизнеса, Министерство на вътрешните работи и защитата, и общините. Остават ни доста малко разяснения по работата за предложенията за земеделските производители. По тези съответни 9 групи сме внесли следното: 

Млади фамилии, деца и възпитаници – заплащане на еднократна помощ за раждане на 2-ро и 3-то дете на обезпечени родители в последните 24 месеца. Плащането да бъде 6 500 лева Това визира 12 хиляди фамилии. 

Плащане на еднократна помощ за начало на образователната година за деца от втори до четвърти клас. Тази помощ да бъде 250 лева и визира 90 хиляди възпитаници.

Плащане на еднократна помощ за независимо заетите лица в размер на една минимална работна заплата от 650 лева и визира над 200 хиляди самоосигурени лица.

Увеличение на компенсацията за развъждане на дете сред първа и втора година в размер на една минимална работна заплата – от 380 лева на 650 лева

По отношение на идващите групи, опазване на здравето и битката с коронавирус рецесията - тези 120 млн., които са написани в актуализацията на служебния кабинет, не бяха конкретизирани защо ще се употребяват. След като се срещнахме с Лекарския съюз вършим доста съответно систематизиране по действия защо да бъдат изразходвани тези пари. Допълваме, обаче, с разноски за материали за стерилизация в учебните заведения, както и за профилиран медицински превоз на позитивни или симптоматични Covid-19 болни.

Що се отнася до вътрешен ред и противопоставяне на мигрантския напън, с вътрешния министър и синдикатите на Министерство на вътрешните работи уточнихме, че би трябвало да внесем сума, която да им подсигурява заплатите за ноември и декември, тъй като без актуализация остават без заплати. Освен това, средства за противопоставяне на миграционния напън и актуализиране на лимитите за защитно облекло на служителите на реда. Предстои да уточним за защитата какво да е нарастването.

Културата. Субсидията за културните институции, по-точно за театралните изкуства, е задоволителна най-вече до началото на октомври. Загрижени за този бранш, който постоянно е най-ощетен в такива обстановки, внасяме предложение за нарастване на средствата за институтите на театралните изкуства, както и отплата за увеличените разноски за електрическа сила на държавни, общински и районни институти.

За възрастните хора – преизчисляване на пенсиите. Това е нашето предложение за преизчисляване на база средноосигурителния приход от 2018 година

За стопанската система предлагаме мярката 60/40 да бъде преформатирана в 80/20. 

И една тематика, която не е наранена нито в служебната актуализация, нито от другите сътрудници – подкрепяне на общините. Те са едни от най-важните на първа линия в коронавирус рецесията, само че не е планувано нищо за тях. Ето за какво допълваме актуализацията на бюджета с 54 млн. лева, което да бъде нарастване на прехвърлянето към общините. Това направихме след диалози и искане на Националното съдружие на общините.

Всички тези оферти са доста рационално оценени до стотинка. С тези оферти, които вършим, няма промени по салдото на централния бюджет, защото предлагаме да отпаднат някои ненужни разноски и предлагаме нарастване на приходната част, тъй като считаме, че тя е занижена в предлагането на служебния кабинет.

Правим своите рационални, обосновани, нужни, даже към този момент наложителни оферти в помощ на народа в трите рецесии, които се задават, за стабилизация на страната. Надяваме се, макар че не ни поддържаха другите партии, сред първо и второ четене да се стигне до подобен разсъдък, че да се одобряват най-необходимите неща ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР