Изявени български учени от различни специалности излязоха с обръщение –

...
Изявени български учени от различни специалности излязоха с обръщение –
Коментари Харесай

Учени от БАН се обявиха против преподаването на хомеопатия

Изявени български учени от разнообразни специалности излязоха с послание – подписка до министъра на образованието акад. Николай Денков и министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова. В позицията те показват възмущението си от преподаването на хомеопатия в наши професионални гимназии. Ето цялостния текст на обръщението:

„ Научихме напълно неотдавна, че оставайки незнайно за българската научна общественост, както и за здравомислещите и виновни за образованието хора, към този момент повече от 10 години в междинното професионално обучение у нас се е настанило преподаването на лъженауката хомеопатия. Бе открито, че невероятната професионална подготовка за компетентност с код 52 40 114 „ Технология на хомеопатичните и фитопродукти” от специалността с код 52 40 10 „ Технология на хомеопатичните и фитопродукти”, от професионално направление с код 524 „ Химични артикули и технологии”, се осъществя в съвсем всички някогашни химически техникуми, през днешния ден наричани професионални гимназии (ПГ), най-малкото от 2013 година насам. Приблизително от този момент датира преподаването и държавните изпити по тази „ Технология на хомеопатичните и фитопродукти”. Запознаването с десетките страници от плановете за Национална изпитна стратегия за провеждането на държавни изпити за трета степен на професионална подготовка за специалността с код 52 01 14 „ Технология на хомеопатичните и фитопродукти” за 2017 година и 2021 година водят само до мощното възприятие за позор за нашето приблизително професионално обучение.

Нашата юноша да бъде обучавана на една изцяло антинаучна и лъжлива доктрина и процедура, изобличена от международната медицина, химия, физика и биология, е изрично неприемливо. Само отвращение може да провокира запознаването със описите на „ предложената литература” в тези планове за подготовка на държавни изпити. По заглавия, към половината от тях се състоят от на практика булевардната, напълно антинаучна хомеопатична литература, с която, за жалост, са богати книжарниците у нас и която е ориентирана основно към самолечение посредством хомеопатия. Съставителки на тези злополучни стратегии са преподавателки, като едната от тях е даже шеф на ПГЕБ (Професионална гимназия по екология и биотехнологии) „ Проф. Асен Златаров” в София.

Известно е, че в България произвеждане на хомеопатични препарати на практика в никакъв случай не е имало и няма да има, тъй като пазарът на тези препарати от дълго време е монополизиран от две огромни европейски хомеопатични компании-производителки. Поради това професионална реализация на приключилите ПГ в частта „ Хомеопатични технологии” у нас не може да има и отдаденото на това занятие време е освен загуба на образователно време, само че е и доста нездравословно за образуването на научно обосновано мислене и професионални качества на учениците.

Уважаеми министри,

разбираме, че продължаването на този тип антинаучно „ обучение” в професионалните гимназии е напълно в прерогативите на Вашите министерства. Много се надяваме, че ще вземете бързи и решителни ограничения това срамно събитие да бъде изтрито от междинното обучение в България, а професионалните гимназии да не афишират нов банкет на възпитаници през 2022 година по специалността „ Технология на хомеопатичните и фитопродукти”, а единствено по „ Технология на фитопродуктите “.

Писмото е подписано от 68 учени.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР