Извиних се за лошото отношение на Република Северна Македония към

...
Извиних се за лошото отношение на Република Северна Македония към
Коментари Харесай

Новият президент на Северна Македония: Времената на репресия срещу българите са минало

Извиних се за неприятното отношение на Република Северна Македония към българите и към жителите на Република Северна Македония от български генезис още като координатор в диалозите за влизане на югозападните ни съседи в НАТО. Това сподели новият президент на Северна Македония Стево Пендаровски.
И да се заявяват с български генезис, и да не се заявяват, имат същите права като останалите жители на Северна Македония , акцентира Пендаровски пред Българска национална телевизия. Искам тези хора да се усещат като европейски жители на северномакедонска земя, стана ясно от думите на новия северномакедонски президент. Той беше безапелационен, че времената, когато тайните служби са репресирали хората в Северна Македония, заявявали, че са българи, са към този момент в предишното.
Припомняме, че Пендаровски стана президент на Северна Македония откакто му се наложи да мине през балотаж. Той взе 51,66% от всички пуснати бюлетини или 436 212 гласа. Представителят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова завоюва 44,73% или 377 713 гласа. Невалидните бюлетини са 30 442. Избирателната интензивност на втория тур от президентските избори в Северна Македония стигна 46,7 на 100, което значи, че изборът е годен - тъй като по закон изборите са невалидни, в случай че интензивността е по-малко от 40%.
Стево Пендаровски има богат политически опит. Той е бил основен консултант за националната сигурност на починалия президент Борис Трайковски, а по-късно заема същата служба при наследника на Трайковски, Бранко Цървенковски сред 2005 и 2009 година По този метод Пендаровски работи за двете водещи партии - в началото за ВМРО-ДПМНЕ, а по-късно и за СДСМ.
От 2008 до 2014 година работи в Университета " Американ колидж " в Скопие, където преподава интернационална сигурност, глобализация, международна политика и Съединени американски щати.
На президентските избори през 2014 година СДСМ издигна кандидатурата му за конкурент на Георге Иванов. Пендаровски загуби с близо 14% на втория тур. Придържайки се към позицията на СДСМ, Пендаровски не признава изборните резултати тогава.
Веднага откакто стана ясно, че печели, Пендаровски даде обещание кабинетът на президента да отразява мултикултурния темперамент на северномакедонското общество. " Аз ще бъда президент на всички жители и първо ще го потвърдя в моя кабинет. Кабинетът на президента ще има представители от всички етнически общности, подбрани съгласно тяхната подготвеност и професионализъм ", сподели той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР