България не приема изявления и поведение, които противоречат както на

...
България не приема изявления и поведение, които противоречат както на
Коментари Харесай

Радев към новите управляващи в Скопие : Преговорната рамка за ЕС няма да бъде ревизирана

България не приема изказвания и държание, които опонират както на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година, по този начин и на други интернационалните контракти, които Република Северна Македония (РСМ) е подписала.

Това се показва в позиция на президента Румен Радев, публикувана от прессекретариата на президента, във връзка на завършилата предизборна акция в РСМ и церемонията по встъпване в служба на новия президент на страната.

България неведнъж и ясно е заявявала своята позиция, че договорите би трябвало да се извършват, отбелязва президентът Румен Радев. Той напомня, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните отговорности и отговорности.

Убеден съм, че европейската вероятност на РСМ зависи от прецизното осъществяване на интернационалните контракти, по които тя е страна, както и от утвърдената от Европейския съвет през юли 2022 година Преговорна рамка, която, за сведение на виновните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана, прибавя още Румен Радев.

Реакцията на българския президент идва, след като по време на клетвата си новата президентка на РСМ назова родината си единствено Македония, само че не и Република Северна Македония, както е записано в Преспанския контракт с Гърция. 

Новоизбраният президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова встъпи в служба през вчерашния ден, откакто постави клетва пред Народното събрание в Скопие. При клетвата си тя произнесе " Заявявам, че съзнателно и отговорно ще извършвам функционалността президент на Македония ".

Именно поради това церемонията напусна гръцката посланичка в символ на митинг, а гръцкото министерство упрекна РСМ в намерено нарушение на контракта.

В предизборната си акция Силяновска също неколкократно съобщи, че няма да употребява " Северна " в името на страната, което бе променено с Преспанския контракт с Гърция от 2018 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР