Известно е, че белият чай е един от най-деликатните сортове

...
Известно е, че белият чай е един от най-деликатните сортове
Коментари Харесай

Бял чай - какво представлява и защо е полезен?

Известно е, че белият чай е един от най-деликатните сортове чай, тъй като е с минимални преработки. Белият чай се бере преди пъпките и листата на чаеното растение (Camellia sinensis) да се отворят изцяло, когато младите пъпки към момента са покрити с фини бели власинки, откъдето идва и името бял чай.

Събирането на пъпките и листата е един път годишно, нормално напролет. Само най-младите, най-фините листа и пъпки се събират усърдно, преди деликатно да бъдат изсушени на слънце.

Важен миг в метода на обработка на другите чайове е окисляването, или по-точно, какъв брой дълго чаените листа се оставят да бъдат изложени на О2, откакто са били събрани. Колкото по-дълго чаените листа се окисляват, толкоз по-тъмни стават листата и толкоз по-наситен е ароматът им.

Точно като зеления чай, белият чай съдържа доста съставни елементи, които усъвършенстват изцяло човешкото здраве.

Въпреки че белият чай няма хранителни субстанции като мазнини или протеини, от които тялото ви се нуждае в огромни количества, той съдържа доста антиоксиданти, в това число като полифеноли, флавоноиди и танини. Тъй като белият чай е минимално обработен, той има повече антиоксиданти от доста други типове чай. Те оказват помощ за отбрана на тялото от свободните радикали, за битка с заболяванията и поддържат имунната система.

Доказано е, че белите чайове оказват помощ против стареенето на кожата, породено от стрес, неверна диета или слънце. Дори могат да оказват помощ на кожата да възвърне устойчивостта си към стрес.

Проучванията демонстрират, че бял чай на прахуляк е ефикасен против инфектиране на човешките кожни кафези, породено от свободните радикали.

Доказано също е, че белият чай има противораков резултат. Проучвания са открили, че може да унищожи ракови кафези на белия дроб и че може да спре растежа и разпространяването на раковите кафези на дебелото черво.

 Бял чай - какво съставлява и за какво е потребен?

Приемът на бял чай води и до по-нисък риск от остеопороза.

Обикновено се счита, че белият чай съдържа по-малко кофеин от зеления или черния чай. Доказано е, че истинският бял чай е с по-ниско наличие на кофеин. Но други типове бял чай, които се култивират като подобен, може да не са с толкоз ниско наличие на кофеин.

Някои изследвания даже демонстрират, че някои бели чайове могат да съдържат толкоз или повече кофеин, колкото зелените или черните чайове, според от това къде са били култивирани и по какъв начин са били обработени.

Винаги съхранявайте чая на хладно и мрачно място. Дръжте го надалеч от топлота, светлина, О2 и влага и в никакъв случай не съхранявайте чая в ледник.

Чаят ще е кадърен по-дълго, в случай че се съхранява в непрогледен, херметичен резервоар.

Не съхранявайте чая наоколо до кафе и подправки, които могат да придадат аромата си в чаените листа.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР