Известно е, че балканските народи залагат в своето меню изключително

...
Известно е, че балканските народи залагат в своето меню изключително
Коментари Харесай

Съвети за приготвяне на вкусен стек

Известно е, че балканските нации залагат в своето меню извънредно доста на месото и на месните специалитети. България не прави никакво изключение в тази тенденция. Особено доста се натъртва на свинското, пилешкото и телешкото месо и най-много на сочните стекове.

Независимо дали ще са от свинско, пилешко или телешко месо, дали ще са приготвяни на скара, изпържени или панирани те непроменяемо участват на нашата софра. Ето за какво е добре да се научим по какъв начин да си ги подготвяме. Предлагаме Ви няколко по-нестандартни разновидността:

Свински котлети с млечен сос

Необходими артикули: 600 г свински котлети, 3 моркова, 2 глави кромид лук, 4 магданозени коренчета, 3 с. л. брашно, 1 ч. ч. прясно мляко, 2 жълтъка, 1 лимон, 4 ч. л. олио, сол и черен пипер на усет

Начин на подготвяне: Котлетите се поставят в задоволително вода и се кипват. След като се отстрани образувалата се пяна, се посоляват и към тях се прибавят корените магданоз. 30 мин преди ястието да е готово, се поставят и нарязаните на резенчета лук и морков. Вари се до цялостна подготвеност на продуктите, след което те се изваждат, а бульонът се прецежда.

Брашното се запържва в олиото и към него се прибавят прясното мляко, бульонът и няколко резена лимон. След като сосът стартира да се сгъстява, се маха от котлона и към него се прибавят разрушените авансово жълтъци. Подправя се на сол и на черен пипер и котлетите се сервират със залятия върху тях млечен сос.

Маринован телешки стек

Необходими артикули: 450 г телешки стек, 50 г зехтин, 50 г лимонен сок, 3 с. л. соев сос, 1 с. л. мед, 2 счукани скилидки чесън, сол и черен пипер на усет.

Начин наприготвяне: Стекът се натрива с черен пипер и се осолява, само че без да се прекалява. Всички останали артикули се смесват в купа и с тях се залива стекът, който би трябвало да се остави да се маринова най-малко 5 часа, като се облива понякога с маринатата. След като е подготвен, се пече на грил или на скара от двете страни, като продължава да се залива със соса. Сервира се дружно със задушени зеленчуци или с ориз.

Паниран пилешки стек с къри

 Пилешки стек

Необходими артикули: 4 пилешки стека, 80 г брашно, 2 ч. л. сол, 1 ч. л. черен пипер, 50 г масло, 70 г зехтин, 1 скилидка ситно нарязан лук, 5 г къри, 2 с. л. кетчуп, 1 с. л. лимонен сок, 300 мл зеленчуков бульон, 70 г портокалово сладко.

Начин на подготвяне: Брашното се смесва със солта и пипера и в него се овалват пилешките стекове. Запържват се от двете страни в маслото, след което се поставят за към 15 минути в авансово загрята на 210 градуса фурна. През това време лукът се задушава в олиото, прибавя се останалото брашно и всички останали артикули. Сосът ври 15- 20 мин и с него се заливат готовите пилешки стекове.

Предлагаме ви още няколко предписания за типичен стекове: Пепър стек, Бийф стек, Рамстек, Стек Аламинут, Телешки стек с кетчуп.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР