Това решение е успех за 52-годишния австралийски гражданин във водените

...
Това решение е успех за 52-годишния австралийски гражданин във водените
Коментари Харесай

Съдебна победа: Джулиан Асандж спечели правото да обжалва екстрадирането си в САЩ


Това решение е триумф за 52-годишния австралийски жител във водените от него правосъдни борби.

Адвокатите на Асанж, които настояват, че делото срещу Асандж е политически стимулирано, не скриха страстите си и се прегърнаха в съда след решението.

Малко по-рано през днешния ден Стела Асандж - брачната половинка на 52-годишния австралиец, сподели пред Би Би Си, че това ще бъде " решителен " ден в продължителната правосъдна борба.

Срещу  Дужилиан Асандж в Съединени американски щати са повдигнати обвинявания поради хипотетичен скрит план за приемане и откриване на информация за националната защита след публикуването на стотици хиляди изтекли поверителни документи, свързани с войните в Афганистан и Ирак.

По време на двудневното чуване през февруари юристи на 52-годишния Асандж желаеха позволение от съдията да оспорят отхвърлянето на по-голямата част от делото, с цел да предотвратят изгонването му.

През март Висшият съд в Лондон даде на Асандж авансово позволение за обжалване на три учредения, само че в това време даде на американската страна опцията да даде заводолителни гаранции, че ще изключи вероятността от смъртна присъда и ще даде късмет на подсъдимия да се базира на Първата корекция на Конституцията на Съединени американски щати по въпроса за свободата на словото по време в един предстоящ правосъден развой против него, напомня Ройтерс.

След като взетото бързо решение бе оповестено, двама съдии от лондонския Висш съд обявиха, че дадените от Съединени американски щати гаранции не са задоволителни и надлежно се дава ход на обжалването на Асандж.

Днежната правосъдна победа на създателя на " Уикилийкс " беше отпразнувана от десетки негови поддръжници, които се събраха пред съда в английската столица. На един от издигнатите плакати пишеше: " Да си публицист не е закононарушение. "

Асандж не участва на чуването в Лондон, като неговият юрист Едуард Фицджералд Кей Си сподели пред съда, че " по здравословни аргументи е решил " да не участва.

Основателят на " Уикилийкс ", който сега е в пандиза " Белмарш " в Лондон, в този момент ще разполага с няколко месеца, с цел да приготви своята тъжба, която ще се отнася до това дали американските съдилища ще защитят или не правото му на независимост на словото като австралийски жител.

Джулиан Асандж прекара последните пет години в лондонския затвор Белмарш с висока степен на сигурност, а близо седем години преди този момент се криеше в посолството на Еквадор в града, пробвайки се да избегне арест. Той твърди, че екстрадицията му е политически стимулирана.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР