Известният спортен журналист Румен Пайташев говори за предаването „Домът на

...
Известният спортен журналист Румен Пайташев говори за предаването „Домът на
Коментари Харесай

Историята за началото на съперничеството между ЦСКА и Левски

Известният състезателен публицист Румен Пайташев приказва за предаването „ Домът на футбола “ по DIEMA SPORT , в което описа за началото на съперничеството сред ЦСКА и Левски преди финала за SESAME Купа на България.

„ Тогава „ армейците “ под името Септември при ЦДВ завоюва шампионската купа през 1948 година и хвърля ръкавицата към Левски. Първите финални мачове за купата през 1949 година се чакат с голям интерес и той е изцяло оневинен. Тогава регламентът е подобен, че след тъждество в постоянното време следват продължения, само че и след тях остава равенството, само че няма дузпи, както е в този момент. Играе се идващ мач, който отново приключва наедно и е очакван трети, който в последна сметка след продължения приключва с победа за Левски. Това е началото на безконечното съревнование. Именно тези първи финали дават началото на най-успорваното съревнование в българския футбол. Трябва да кажем, че и през 1950 година сюжетът се повтаря и Левски печели с 1:0 в третия мач “, съобщи Пайташев.

„ В първите години в двата тима играят огромни български футболисти. В ЦСКА са Стефан Божков, Манол Манолов, Димитър Миналов. От страна на Левски това са Васил Спасов, Апостол Соколов, Георги Пачеджиев, Георги Дойчинов. Публиката е имала опцията да се радва на майсторството “, добави още той.

„ За настоящия край се получи огромна нервност за билети, откакто 17 години двата тима не са играли на край за купата. Надявам се най-малко 30 000 индивида да бъдат тази неделя на стадион „ Васил Левски “. Това е феномен, тъй като това е най-емблематичен мач в българския футбол, както е на Балканите с Панатинайкос – Олимпиакос, Цървена Звезда – Партизан, Фенербахче – Галатасарай. България си има своето постоянно дерби и то няма да бъде променено, без значение от превратностите на ориста “, сподели бележитият публицист.

„ Сблъсък на спортни идеологии. Нямам поради синьо и алено, а обич към първородния клуб, който те е привлякъл. Това съревнование ражда и позитиви за национални спорт. Любовта пораства още повече в младите, в случай че са почнали да практикуват и спорт в дадения клуб “, сподели от своя страна и известният състезателен публицист Асен Минчев.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР