Известният спортен журналист и политически анализатор Георги Атанасов сподели пред

...
Известният спортен журналист и политически анализатор Георги Атанасов сподели пред
Коментари Харесай

Георги Атанасов пред ТОПСПОРТ: Гриша Ганчев още не е платил само държавния дълг...

Известният състезателен публицист и политически анализатор Георги Атанасов показа пред ТОПСПОРТ своята позиция откакто станаха известни последните трагични условия към ЦСКА. И за решенията на Съда от Швейцария, и за реакцията на " алените " последователи, почнали мощна акция за финансова поддръжка на клуба. Той даде изявление за нашата медия.

Г-н Атанасов, обикновено ли е Гриша Ганчев и Юлиян Инджов постоянно да заплащат за непознати грехове с десетгодишна история?

- Естествено, че здравият разсъдък и моралът отхвърлят сходен парадокс, само че нали знаете, че юридическата материя е характерна и нерядко се разминава с обикновената житейска логичност. Впрочем, както е тръгнало Гриша Ганчев още не е платил единствено държавния дълг на Република България!? Заедно със своя сътрудник, господин Юлиян Инджов. Списъкът е дълъг и сладкодумен - милионите за емблемата и активите на клуба, наемите и разноските за " Армията " и " Панчарево " плюс бомбите без и със закъснител, цъкащи след опустошителния интервал на " пернишките отпадъци " и Лупи. А следва и реализация на най-важния, многомилионен план - Стадиона в Борисовата градина. Друг човек евентуално от дълго време би хвърлил кърпата и то не толкоз поради парите, колкото поради парадокса единствено един да заплаща масрафа на сбърканата Система, до момента в който другите хленчат и получават на вересия. Да, но Гришата е човек на идеята и по тази причина алената България ежедневно би трябвало да благодари на Провидението, че изпрати точно този Спасител след Апокалипсиса...

От друга страна, решенията на Съда в Швейцария дефинитивно смъкват така и така баналния " проблем " за идентичността и достоверността.

- И без мъдреците от Нион, Цюрих, Лозана и Женева всеки естествен човек у нас и по света е наясно, че ЦСКА постоянно и на всички места си е ЦСКА. Единствен, неразделен, безконечен със своите знаци, със своята история, със своите футболни и освен колоси, със своите трофеи, със своите последователи и със своята родова памет. Само клиничен олигофрен или болен злобар може да слага на везните спортната материя и формалната регистрация на АД-та, ООД-та или ТКЗС-та. Спортът не е елементарен бизнес или бакалница, а обществен феномен и точно по тази причина концепцията, идеята, ценностната система " ЦСКА " няма по какъв начин да зависят от " Търговския указател ". Впрочем, това важи и за всички други футболни институции. Днес съответната компания има една официална обвивка, на следващия ден - друга, вдругиден - трета. Важното е какво има на гърдите на играчите и в душите на последователите. А пък, в случай че някой нашенски гамен или просветен комплексар толкоз държи на " буквата " и " алинеята ", и за него има " клинична пътека ", и то швейцарска. И на нея черно на бяло написа, че ЦСКА е състезателен правоприемник на... себе си, и затова настоящото управление заплаща за закононарушения против клуба с десетгодишна отминалост.

Народът обаче има една мъдрост: " Всяко зло, за положително... ". Не се ли случва тъкмо това сега, откакто алената общественост сякаш стартира да се пробужда след обхваналата я заспалост?

- Наистина, човек по този начин е организиран, че привиква с хубавото, а реагира чак, когато се усети заплашен. Нещо сходно се случва и с последователите на ЦСКА. Откакто Гриша Ганчев влезе в клуба през лятото на 2015-та алената общественост, която до този миг водеше четвъртвековна " Отечествена война " против цялата Система, внезапно се успокои и заживя в излъган комфорт. Тоест, без никакви грижи за лицензи, контракти, заплати и извадени джобове, без всекидневни кавги по медиите и вопли на всевъзможни ищци, кредитори и посредници-мошеници. Тук е моментът да отбележа, че тези малоумни " прехвърляния ", за които Гриша Ганчев в този момент заплаща, са типичен образец за вътрешнофирмена корупция, когато касата се източва от тези, които държат ключа за нея посредством раздути разноски против многоцифрено ресто под масата. Не знам дали е допустима интервенция на Темида в тази ситуация, защото по предписание сходни далавери са скрити зад подписа и печата на съответния овластен посредник.

Иначе е правилно, че всяко зло е за положително, в случай че става дума за катарзис, прояснение и ново начало. Червената общественост в действителност имаше нужда от едно разклащане, с цел да слезе на земята от розовия облак, върху който се бе разположила от известно време насам. И да си даде сметка какво се е случило и какво можеше да последва, в случай че не се бе появил Гриша Ганчев. И нека тези анонимни, само че дежурни лигльовци от Мрежата, имащи навика да хленчат след всеки произлязъл трансфер на " Армията " или при всяка загуба, дори при реми, най-накрая осъзнаят действителността. По-точно, цената на спасението, съхраняването на активите, връщането в Европа, конкуренцията с Феодала. Както и да се запитат реторично за страната - майчица и мащеха, за двойните стандарти на БФС, за съдийските свирки и свалените гащи в интерес на Делиормана, за подарената материална база " безплатно и безсрочно " за сметка на данъкоплатците и така нататък, и така нататък И да си опичат акъла, тъй като втори Гриша Ганчев няма да се откри...

Активността на алените последователи след апела за поддръжка за клуба е впечатляваща. Само за първите два дни от акцията са събрани над 150 000 лв.?

- Това е отлично. Аз самият ще направя своята вноска при започване на идващата седмица. Забавих се няколко дни поради... ЕГН-то, което към този момент се отразява на здравната кондиция. Още един път - ЦСКА, това сме Ти, Аз, Ние! Десет генерации съидейници от по-добрата България! Армейският дух се калява и възражда в борбата, а " Отечествената война " за обичания тим в никакъв случай не е свършвала. И преди, и в този момент! Всички, които възприемаме ЦСКА като част от себе си, сме длъжни да помогнем на клуба и да уважим личното си достолепие. Дължим го на Гриша Ганчев, на великите армейски генерации футболисти и спортисти, трансформирали свещените четири букви в международна шампионска марка. По този метод ще се поклоним и пред паметта на най-верните последователи, които не са измежду нас, само че и от безкрайността остават вечно с любовта си към ЦСКА.

Какви проблеми могат да се появят пред акцията?

- Вярвам, че този път акцията за набиране на средства в поддръжка на ЦСКА ще бъде извършена професионално и умело за разлика от самодейността на Александър Томов за пазаруване на акции отпреди десетина години, която в последна сметка не стигна до финала и изхаби силата на алената общественост. Ако не се неистина, тогава последователите вложиха над 1,5 милиона лв., само че самата идея бе сбъркана. Подобни всеобщи акции се движат преди всичко от прочувствения фактор, само че е нужен и съответен финансов мениджмънт. Не се колебая, че основателите на прелестната концепция са планували всички елементи.
 Без фанфари, без агитация, единствено с персонален образец от водача и поради любовта на 2000
Без фанфари, без агитация, единствено с персонален образец от водача и поради любовта на 2000 " червени " сърца...

Стартът на акцията е сполучлив, и ще става все по-добре
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР