Известният скулптор проф. Велислав Минеков се връща начело на Министерство

...
Известният скулптор проф. Велислав Минеков се връща начело на Министерство
Коментари Харесай

Минеков оправя бакиите на Просто Наско

Известният ваятел проф. Велислав Минеков се връща отпред на Министерство на културата в четвъртия длъжностен кабинет на президента Румен Радев. Това ще бъде трети длъжностен мандат за художника и учител в Националната худжествена академия.

„ Попадате в едно тресавище, инфектирано от корупция. Трябва да бръкнете надълбоко в предишното по този начин, както го направих и аз. Върнете всички откраднати парцели, върнете средствата. Съберете кураж да извършите това, което аз не успях”. С тези думи през декември 2021 година проф. Велислав Минеков се обърна към своя правоприемник Атанас Атанасов, пожелавайки му триумф на новия пост отпред в Министерството на културата. Проф. Минеков акцентира, че дилемите във висшата културна институция са доста, по тази причина и в случай че бъде потърсен от новия министър, постоянно е подготвен да му даде съвет.

Осем месеца по-късно Минеков ще би трябвало да продължи оттова, където самият той бе спрял поради идването на нов министър. Младият политик от " Продължаваме промяната ", който самичък се показа като Просто Наско, обаче не направи никакви основни промени във ведомството. Това, с което младото актьорче стана известно бе детски клипчета от служебния му кабинет. Атанасов настойчиво се криеше от медиите и за 8-месечното си ръководство даде две конференции. Оказа се, че той е изцяло неосведомен с големите проблеми на културния бранш и е изцяло незапознат да бъде министър на културата.



През последните месеци проф. Минеков остро нападна Просто Наско поради некадърността му, публикувайки саркастични постове във фейсук.

" Надявам се през днешния ден да чуем, че измежду определените с достолепие и професионализъм, министър на културата ще бъде още веднъж Атанас Атанасов. Неговият принос към националната просвета и културно завещание ние в никакъв случай няма да забравим ", това написа в профила си във Facebook Велислав Минеков по времето, когато се очакваше " Продължаваме промяната " да предложат ново държавно управление.

" Позволявам си да настоявам, че министър с сходни качества, обучение и умения ще остави равнозначен спомен измежду създателите и основателите. Ние го заслужаваме, макар нашето вековно безмълвие ", продължи иронично професорът.

Той даде да се разбере, че е отчаян от държавното управление на Кирил Петков.

„ Корупцията чества победа. Щетите от едно безпричинно самочувствие ще платим с лихвите. Рецептата " с малко, само че вечно " е потвърден в предишното обезпечен неуспех. Повярвах, надявах се, чаках, бях налегнат от неоправдана наслада. Излъгах себе си, излъгах и вас. Търсете виновността в моите очаквания. Никой, в никакъв случай не пожела съвет или мнение. Днес е жетва за тикви, мултаци и каскети. Отчаянието е неприятен консултант. " И в най–тъмната нощ ще изгрее звезда на небосклона ".
Ще има правдивост, ще върнем към нас откраднатата ни страна ", написа Велислав Минеков на 28 юли, три дни преди Радев да разгласи публично, че създателят още веднъж поема Министерство на културата.

Велислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си в Националната художествена академия и специализира в Хамбург, Германия. Преподавател е по статуя, металодизайн, художествено метолеене, художествено каменоделие и реституция в България, Германия, Турция и ОАЕ. Представен е с монументални и кавалетни произведения в България, Съединени американски щати, Германия, Русия, Украйна, Корея, Испания, Италия, Люксембург, Холандия, Дания, Швеция, Швейцария, Сингапур, Китай, Мароко, Ливан, Босна, Сърбия, Бразилия и Обединените арабски емирства.

Награждаван е като участник в голям брой интернационалните симпозиуми, състезания и изложения. Член е на креативен съюзи в Европа и организации, подпомагащи закрилата на културното завещание.

Проф. Минеков е цивилен и политически деятел. Участва в начинания за смяна на закони в региона на културата, музейното дело, правния статут на колекционерите и авторските права.

Министър на културата от май до декември 2021 година в двете служебни държавни управления, назначени от президента Румен Радев.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР