Известният руски психолог и психотерапевт Михаил Литвак (1938 ~ 2020)

...
Известният руски психолог и психотерапевт Михаил Литвак (1938 ~ 2020)
Коментари Харесай

Всичко най-хубаво правим, когато сме сами ♥ Михаил ЛИТВАК

Известният съветски психолог и психотерапевт Михаил Литвак (1938 ~ 2020) и простите истини за щастието и самотата.

♥ Щастието 

Има доста неща, които пречат на щастието, само че три са главните - страхът, завистта и възприятието за виновност. И всички те са в самия човек.

Щастието е тежък товар и когато връхлети слабия, в най-хубавия случай ще се свлече от него, а в най-лошия ще го смаже.

Скъпи читатели! Представете си, че всичко, за което мечтаете, ненадейно се стовари от небето в краката ви или върху вас! Ще издържите ли, ще можете ли да го носите? Този въпрос го задавам на студентите. Там го уточнявам и им предлагам да си показват следната обстановка: „ Мечтаете си да станете началник на катедра, на клиника, ректор на университета или министър на опазването на здравето. Изведнъж ви оферират тази служба. Ясно е, че не можете да приемете предлагането. И щастието ви се изплъзва. Трупайте сили. Станете мощни. “

В живота има доста благополучие, само че постоянно не ни стигат силите да го понесем. Учените настояват, че цялото благополучие и цялото злощастие са у самия човек. Оттук следва изводът: събитията могат да бъдат удобни единствено за щастливия човек. Същите тези условия ще създадат нещастния още по-нещастен. Станете щастливи и щастието единствено ще ви откри!

♥ Самотата 

Способността да обичаме и да понасяме добре самотата е индикатор за духовна зрялост. Всичко най-хубаво вършим, когато сме сами.

Духовно празният човек зле понася самотата и поддържа връзка, с цел да взема.

Духовно зрелият човек добре понася самотата и поддържа връзка, с цел да дава.

Зле понася самотата оня, който самичък на себе си е противоположен. Той се появява в обществото и си мисли, че няма да е противоположен на другите. Дълбока илюзия!

Самотата за индивида е като водата за кита, а общуването - като кислорода. И в случай че не можем да се избавим от самотата, би трябвало да я използваме.

Тези мои афоризми могат да срещнат противоречие у тези, които зле понасят самотата. По-добре ще е, в случай че те изпитат лека горест поради празнотата си и мощно предпочитание да я запълнят с усилена работа върху себе си. Та нали всичко положително, което и другите ценят у нас, е реализирано до момента в който сме били сами! Ако самотата се употребява вярно, тогава задачата на общуването не се свежда единствено до ВЗЕМАНЕ, а и до ДАВАНЕ. Онзи, който се изтезава от самотата, като предписание няма нищо за предоставяне. На тези, които харесват книгата ми, ще задам въпроса: Как мислите, какъв брой хора е имало към мен, когато съм я писал?

Из: „ Принципът на сперматозоида “, Михаил Литвак, ИК „ Жануа 98 “
Снимка: Руският психолог Михаил Литвак, 2005 година, commons.wikimedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР