Известният писател и пътешественик Паулу Коельо предлага своя подход към

...
Известният писател и пътешественик Паулу Коельо предлага своя подход към
Коментари Харесай

Правилата за пътешестване на Паулу Коельо

Известният публицист и странник Паулу Коельо предлага своя метод към пътешествията, който ще ви помогне да „ оцелеете “ или да почувствате мястото, в което сте отишли:

Избягвайте музеите

Съветът може да звучи неуместно, само че дано помислим – когато си в някой град, кое ще ти е по-интересно да научиш? Неговото минало или неговото настояще.

Хората се усещат длъжни да посещават музеи, тъй като от деца са ги учили, че това е метод за допир с културата. Разбира се, значимо е да се върви по музеи, само че би трябвало да знаеш какво искаш да видиш, другояче ще останеш с възприятието, че си видял доста значими неща, само че самичък не знаеш какви.

Ходете по питейните заведения

Именно там може да видиш живота на града. Нямам поради нощните заведения, а местата, където се срещат локалните, приказват за Бог и вселената и постоянно са подготвени за диалози.

Просто си вземете вестник, седете с него и наблюдавайте за влизащите и излизащите. Ако някой завърже диалог, включи се в него, даже тематиката да не е забавна. Няма да видиш хубостта на пътищата, в случай че гледаш към тях през затворена врата.

Бъдете открити

Най-добрите гидове са локалните. Те знаят всичко, гордеят се със своите градове, само че не работят за организации.

Просто излез на улицата, избери човек, попитай го нещо от рода на „ Как си? “. Ако не се получи с първия, ще се получи с втория и тогава, убеждавам те, ще намериш мечтана компания за целия ден.

Пътешествай самичък

… или в случай че си фамилен, с колегата. Само по този начин ще можеш по-истински да почувстваш съответната страна. Ако пътешестваш група, ще продължиш да приказваш на своя език, ще следиш инструкциите на гида и повече ще мислиш за бърборенето в групата, в сравнение с за местата, в които пристигаш.

Не сравнявай

Никога не сравнявай: нито цените, нито чистотата, нито качеството на живот, нито превоза. Нищо! Не пътуваш, с цел да си докажеш, че живееш по-добре. Запознай се с живота на другите и виж какво можеш да научиш от тях.

Осъзнай, че всички те схващат

Дори да не приказваш езика на съответната страна, не се тревожи: бил съм в доста страни, където не можеш да се схванеш благодарение на думи, само че все пак нявсякъде намрих помощ, получих значими препоръки и даже открих другари.

Някои се опасяват да не се изгубят по време на пътешестване, в случай че бъдат сами. Достатъчно е просто в джоба си да имате визитка на хотела и в кран еслучай да употребявате такси и да пъхнете визитката под носа на водача.

Не прави прекалено много покупки

Харчи пари за неща, които не ти се постанова да носиш: билети в спектакъл, визити в заведения за хранене, екскурзии. В наше време пазарът е световен и от интернет може да си купиш всичко.

Не се опитвай да обиколиш света за един месец

По-добре остани в един град за 4-5 дни, в сравнение с да обиколиш 5 града за една седмица. Градът може да се съпостави с капризна жена, за който би трябвало време, с цел да ти се покаже от всички страни и да ти даде да го съблазниш.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР