Известният кюстендилски бонвиван Костадин Невенов, известен повече като Коце Бръснаро,

...
Известният кюстендилски бонвиван Костадин Невенов, известен повече като Коце Бръснаро,
Коментари Харесай

Кюстендилски Фигаро разкрасявал Лили Иванова и Гунди

Известният кюстендилски бонвиван Костадин Невенов, прочут повече като Коце Бръснаро, въпреки и на 82 години към момента върви издокаран като франт – постоянно костюмиран, със засукани пезевенкаджийски мустачки. Откъдето и да го погледнеш, Идеал Петров, както споделяха преди време. Има единствено един недостатък – не обича кадросването. Над 60 лазарника е изкарал с ножица и бръснач в ръце. През берберското му ателие са минали над хиляди клиенти, от видни по-видни. Като Владимир Димитров-Майстора, Гунди, Котков, Лили Иванова, Невена Коканова, Боян Радев, Любомир Киселички. Башка министри, депутати и коконите им. С балсами, мехлеми и билкови отвари е излекувал над 6000 келяви глави. С няколко процедури отстранява и белези по лицето и тялото. По-добре от еластичен хирург. Като кореняк кюстендилец се счита и за живата история на античния град. „ Иначе съм от партията на „ върти-потурите ”, чистосърдечно си признава чешитът. На майсторския ми стол всички са равни. ” С гребенче самоделка е печелил призови места на републикански надпревари по хубост. На един от състезанията ошашавил даже стилист Капанов. От вълшебството на занаята Коце е покорен едвам 16-годишен. Стартира като чирак. Мете, чисти, мие инструментите на 24-ма бръснари. Когато усеща, че никой няма да му покаже мурафетите си, стартира да се учи самичък. „ Загрява” в Дома за инвалиди и самотни старци. След 6 месеца получава диплома за калфа и скоро застава зад собствен стол. Гилдията го приема за еднакъв и му спуска зелен семафор. Докато сътрудниците му обаче „ управляват” парен локомотив, лъснатото с брилянтин конте към този момент е яхнало японски трен стрела, нагледно казано. Все по-често при него отсядат актьори, художници, политици, спортисти и стават по-хубави, в сравнение с са очаквали. Без въобще да подозират, че той самичък си създава даже гребените.

„ Още като чирак оформях превъзходната брада на Владимир Димитров-Майстора, връща лентата бръснарят. Обикновено идваше в събота. Първо отсядаше при мен. Показваше двата си кокалести пръста на дясната ръка – показалеца и междинния. Сиреч, толкоз трябваше да смъкна от луксозната му растителност. Косата не даваше да я барам. След ритуала, а Рисувачо не беше суетлив, сбираше пияндетата на града. Поеше ги в „ Ръждавичката кръчма”. Черпеше ги и с шкембе супа, та да даянат повечко на вилямовата ракийка, която пиеха като вода. Благ, добродушен човек. Глас не покачва. По-близко до него би трябвало да си, с цел да го чуеш какво ти дума. Не обичаше хората на властта. Кметове, служители и впрочем мижитурки, единствено като ги погледнеше, изфирясваха като демон от тамян.”
В средата на 60-те на предишния век в ръцете на кюстендилския „ франц” непринудено поставя нежната си главица и Лили Иванова. „ Примата на естрадата тогава правеше прощъпалника си. В София към момента не знаеха да подстригват с бръснач. Тоя похват първи го вкарах в България. Бъдещата звезда намаляваше при мен кичурите си.

В златния си житейски интервал бохемът контактува и с Невена Коканова. Тя преди малко се е омъжила за баскетболиста от „ Велбъжд” Наско Грънчаров. По-късно се развеждат. Купонясва и с актьорите Виолета Донева, Стефан Пейчев, Любомир Киселички, Джони Попов. Все негови защити клиенти. „ Пред нашите джамбурета „ Безкраен празник” на Хемингуей ряпа да яде, сучи мустак дендито. Ако някогашният ресторант „ Бутни дръпни” можеше да приказва, романи да се изпишат.


И Невена Коканова като млада сядала на стола на Невенов

Край Невенов постоянно е тарапана. При всеки летен лагер на националите в Кюстендил първо в берберницата му се отбиват. Кой за бръснене, кой за подстрижка. „ Редовен клиент ми беше Георги Аспарухов, лека му пръст, споделя стилистът. Имаше луксозна коса. На футболиста съм правил най-хубавите прически през живота си. Може би тъй като по-голям от него и като човек, и като просвета не съм срещал до ден-днешен.”

Едни от най-хубавите мемоари на бай Коце са точно от компанията на Гунди и Котков. Асовете постоянно споделяли с него една и съща софра. Посреща ги брачната половинка му Милка. Задължително с тукашния специалитет шкембе дамар. Те не пийвали повече от бира-две. Въпреки изкушението – двесталитрова дъбова бъчва с 60-градусова двойно-препечена кюстендилска джанковица. Питие, от което простосмъртните стават богове. „ Гунди държеше доста да е безупречен. Денят му започваше от моето ателие, спомня си майсторът. Феновете му го чакаха на опашка за подписи. Всичките му фотоси от Кюстендил са пред моя салон. Не мога да си простя, че най-малко един път не се кадросах с него, ей по този начин, за спомен.”

След Гунди за най-големи техничари признава Якимов, Соколов. Бръснал е и Георги Димитров-Джеки, някогашния брачен партньор на Кристина Димитрова. По едно време той е старши треньор на ФК „ Велбъжд”. „ Какви ли не приказки се изприказваха за него – алкохолик, лобутчия, скандалджия. Наистина, обича си чашката. Но пък е прецизен, необятно скроен човек”, къта мемоари за футболната легенда.
За някогашния министър на вътрешните работи Емануил Димитров върви мълвата, че идвал при берберина, сякаш, за по-евтино. „ Пълни нелепости, ядосва се бай Коце. Та ние се познаваме, още когато имах ателие в хотел „ Пауталия”. Там работеше като юрист. Министерското кресло не го промени.”

Няколко години Невенов работи и като бръснар в полицията. Лепват му даже прякора „ ченгето”. Защото при започване на 70-те, по височайше разпореждане, стриже и бръсне на конвейер, по 24 часа в денонощието. Указанията са всички „ неприлични” да се приведат в „ приличен” тип. Милиционерите като джандари обикалят заведения, гари, улици. Пълнят джипове с „ антисоциални елементи” и непосредствено ги стоварват в МВР-бръснарницата. „ Ръцете ми се откъснаха от работа тогава. Да стрижеш народа като стадо овце, с отврат си спомня бай Коце. Наистина имаше и измекяри, гаменчета, хулиганчета. За тях не скърбя. Но културни хора, художници, актьори, писатели, тръгнали към Македония и Сърбия, да бричиш като хайвани, а старшината да ги охранява като нарушители, ей това не съумях да схвана.”

Георги АНДОНОВ, Кюстендил
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР