Известният бразилски писател Паулу Коелю, чиито книги са сред най-продаваните

...
Известният бразилски писател Паулу Коелю, чиито книги са сред най-продаваните
Коментари Харесай

9 съвета за пътешественици, дадени от Паулу Коелю

Известният бразилски публицист Паулу Коелю, чиито книги са измежду най-продаваните в света, дава няколко съвета за незабравима отмора. Те са оповестени в сп. Time, което ги препечатва от блога му.

Много рано в живота си разбрах, че за мен пътешестването е най-хубавата форма на образование. Все още съм странник по душа, по тази причина взех решение да споделя няколко урока, които научих, с вярата, че те може да се окажат потребни и за други пътешественици като мен ”, отбелязва Коелю.

Вижте потребните препоръки:

1. Избягвайте музеите

Този съвет може да наподобява неуместно, само че дано поразсъждаваме малко над него: в случай че се намирате в чужд град, няма ли да ви бъде по-интересна срещата с неговото настояще, а не с предишното му? Хората се усещат задължени да вървят по музеи, тъй като като деца са научени, че пътешестването значи търсене на този тип просвета. Разбира се, музеите са значими, само че те изискват време и обективност – би трябвало да знаете какво тъкмо желаете да видите там, другояче ще излезете оттова с чувството, че сте видели някои извънредно фундаментални неща, само че не помните какви тъкмо са били.

2. Пошляйте се из питейните заведения

Баровете, а не музеите, са местата, където се разкрива животът на града. Под питейни заведения нямам поради нощни клубове, а местата, в които хората вървят, с цел да пият по нещо, да обсъдят времето и да побъбрят. Купете си вестник и се насладете на придвижването на хората в бара. Ако някой ви заприказва, даже и да е за нещо неуместно, отговорете му: не можете да прецените хубостта на пътя, единствено гледайки през вратата.

3. Бъдете отворени

Най-добрия гид е локалният гражданин, който знае всичко за града и се гордее с него, само че не работи за организация. Просто излезте на улицата, изберете индивида, с който желаете да поговорите, и го помолете за информация (Къде се намира църквата? Пощата?) Ако това не докара до нищо, пробвайте се да заговорите някой различен. Гарантирам ви, че до края на деня вие ще си намерите чудесна компания.

4. Пътувайте самичък или със своята половинка

Да, да пътуваш самичък е по-трудно, тъй като няма кой да се грижи за вас, само че единствено по този метод ще можете същински да оставите родината зад себе си. Пътешестването с група е метод да си в чужбина, говорейки на родния си език и правейки това, което водача на групата споделя, обръщайки повече внимание на бърборенето в групата, в сравнение с местата, които посещавате.

5. Не сравнявайте

Не сравнявайте нищо – нито цените, нито стандартите за хигиена, нито качество на живота, нито транспортните средства… НИЩО! Вие не пътешествате, с цел да докажете, че живеете по-добре от другите хора. Вашата цел е да разберете по какъв начин живеят другите, да разберете какво можете да научите от тях, да разберете по какъв начин се оправят те с действителностите и с изключителните неща в живота.

6. Разберете, че всеки ви схваща

Дори и да не говорите езика, не се опасявайте: бил съм на доста места, където не съм могъл да поддържам връзка с думи, и постоянно съм намирал поддръжка, тенденция, потребен съвет и даже гаджета. Някои хора считат, че в случай че пътуват сами, може да излязат на улицата и да се изгубят. Просто се уверете, че носите в себе си визитката на хотела, по този начин в най-лошия случай такси ще ви закара до там.

7. Не купувайте прекомерно доста неща

Харчете пари единствено за неща, които няма да има потребност да носите – билети за хубава театрална режисура, заведения за хранене, екскурзии. Днес, с тази световна стопанска система и Интернет, можете да си купите всичко, без да е нужно да плащате за превишено тегло на багажа.

8. Не се опитвайте да видите света за един месец

Много по-добре е да прекарате в един град 4-5 дни, в сравнение с да посетите 5 града за седмица. Градът наподобява на капризна жена: лишава време да бъде съблазнена, с цел да ти се разкрие изцяло.

9. Пътуването е премеждие

Хенри Милър обичаше да споделя, че е доста по-важно да откриете черква, за която никой не е чувал, в сравнение с да отидете до Рим и да се чувствате длъжни да посетите Сикстинската шапка измежду хиляди туристи, викащи на ухото ви. Разбира се, посетете и Сикстинската шапка, само че се пошляйте също из уличките, изучете ги, почувствайте свободата да търсите нещо, което даже и вие не знаете какво е, само че което, когато го намерите, може да сте сигурни, че ще промени живота ви.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР