Известна още като Rubus chamaemorus или жълта къпина, дивата къпина

...
Известна още като Rubus chamaemorus или жълта къпина, дивата къпина
Коментари Харесай

Здравословни ползи от дива къпина

Известна още като Rubus chamaemorus или жълта къпина, дивата къпина доста наподобява на малините. Тези плодове са доста меки, сочни, с стипчив усет, поради което рядко се похапват в прясно положение, а когато узреят имат кехлибарен или златисто жълт цвят.

Обикновено порастват в планинските региони на Европа, Русия и Скандинавия, като са доста чувствителни към сухия климат. От диви къпини се подготвят сокове, конфитюри, ликьори, употребяват се като добавка в разнообразни десерти и други. Те служат и за изработката на козметични артикули – за коса, кожа и т.н.

Тези плодчета за извънредно богати на Витамин А, С, В1 (Тиамин), В2 (Рибофлавин), В3 (Ниацин), също протеини, въглехидрати, Калций, Желязо и Фосфор. Съдържат естествени мазнини и са едва калорични.

Дивите къпини са едни от най-богатите източници на Витамин С, като наличието е 4 пъти повече от това в портокалите. Благодарение на мощното си антиоксидантно деяние те се смятат за доста потребни при инфекции на пикочните пътища – под формата на чай изработен от листата, а някои и за лекуване на скорбут (болест, която се появява при дефицит на Витамин С). В плодовете можем да открием още Витамин Е.

Приемът на тези плодове е потребен и за кожата с помощта на наличието на каротин, омега-3 и 6 киселини и фитостероли. Честият банкет на диви къпини освен укрепват кожата, само че и я вършат да наподобява по-красива от преди.

 Диви къпини

Дивата къпина е потребна доста за профилактика на сърдечно-съдови болести, като подкрепя функционалностите на бъбреците, черния дроб и жлъчката. Друга изгода е способността им да предотвратяват появяването на анемия, затова приемът им постоянно е от изгода за възстановяване усвояването на желязо и лекуване на хронична отмалялост, присъщи за положенията на анемия.

Едно от евентуално значимите изгоди за здравето от дивата къпина е съществуването на елагова киселина (силен антиоксидант), която се оказва е с антиканцерогенен резултат (противораков). При изследвания върху животни е потвърден позитивният резултат от похапването на диви къпини, които потискат растежа на туморните кафези.

За страдание изгодата не е изследвана в дълбочина при хората. Плодчетата са с потвърден резултат обаче за попречване на страничните резултати от химиотерапия при рак на простатата.

Освен това дивата къпина укрепват имунната отбрана на организма. Плодовете се борят против доста инфекциозни причинители, както и са потребни при простудни болести. Те улесняват зарастването на раните, забавят стареенето, подкрепят още здравето на венците и зъбите. Използва се и като диуретик, за стопиране на вътрешен кръвоизлив и възстановяване на храносмилането.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР