Известен е фактът, че по-добре едно ястие да е безсолно,

...
Известен е фактът, че по-добре едно ястие да е безсолно,
Коментари Харесай

Трикове за оправяне на пресолено ядене

Известен е фактът, че по-добре едно ядене да е безсолно, в сравнение с да е прекомерно солено. Правилното количество на сол укрепва усета на всяко ядене, само че остатъкът на сол единствено го скапва.

С няколко трика обаче може да се оправи и пресоленото ястие. Така да вземем за пример в случай че сте прекалили със солта в бульона, може да поправите грешката си, като добавите в него нарязани картофи, зеленчуци или фиде.

Ако сте пресолили супата и няма накъде да добавяте повече зеленчуци или каквото и да е, прибавете разрушен на пяна белтък. Той ще поеме солта, само че незабавно би трябвало да го отстраните с решетъчна лъжица.

Друг трик е да сложите в супата ориз, само че в платнена торбичка. След като се свари, оризът ще поеме солта, а торбичката елементарно ще може да се извади от тенджерата.

Можете да оправите усета на супата, в случай че добавите малко захар в нея. Това обаче се прави единствено когато супата е напълно леко пресолена. Някои хора неправилно считат, че пресолената чорба се оправя с прибавяне на вода.

 Доматено Ястие

Но това освен че не избавя обстановката, а скапва усета на супата и бульонът придобива противен мъждив тип. Ако сте прекалили със солта при приготвянето на печено месо или риба, също има метод да оправите работата.

Пригответе сос на база сметана и сложете в него месото, по-късно леко го стоплете. Сосът ще поеме част от солта. По същия метод можете да употребявате и домати в личен сос.

Пресолената риба може просто да се трансформира в плънка за къс, като обаче не би трябвало да добавяте в тестото и зрънце сол. Ако сте пресолили кайма за кюфтета, просто прибавете в нея настъргани сурови картофи или сварен ориз. Това ще направи усета на кюфтета по-деликатен и ще ги избави от солта.

Прекалено солени зеленчуци и гъби се съединяват със същото количество несолени такива, заливат се със сметана, в която е настърган кашкавал, и се задушават. Получава се превъзходно ядене.

Ако сте прекалили със солта в салатата, просто прибавете още нарязани зеленчуци и те ще поемат солта. Най-добре е обаче да не солите ястието доста, с цел да дадете опция на всеки да добави сол съгласно усета си.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР