Извън техническите дейности, които ще извършим, сериозно предизвикателство е работата

...
Извън техническите дейности, които ще извършим, сериозно предизвикателство е работата
Коментари Харесай

Създават компютърно моделирана карта на замърсяванията в Черно море


" Извън техническите действия, които ще правим, съществено предизвикателство е работата с локалните общности за смяна на настройките към екологията ", сподели при днешното показване на плана зам.-кметът на Община Бургас по европейски политики и околна среда Руска Бояджиева.

Предстои специалисти от трите страни да проучват натоварването, да проследят главните замърсяващи потоци и да се извърши разчистване на боклуци в определени застрашени региони. Наличната информация ще бъде събрана в обща база данни. Проектът има за задача да открие пътя на главните потоци боклуци, да ги свърже с въздушните и морските течения и да локализира евентуалните точки на централизация. За постигането на тази задача ще бъде направена компютърна карта на разпределението на отпадъците, чиято цел е да се плануват техните придвижвания. Ще бъдат проведени трансгранични акции за разчистване. Целта е да се включат доста доброволци, в това число възпитаници, у които да се възпитава отношение към екологията на нашето море.

По време на осъществяването ще бъде създадена Методика за идентифициране на горещи точки и Насоки за екологосъобразно ръководство на морските боклуци, както и документален филм за плана.

Следващото събитие по плана е семинар на тематика " Въздействието на замърсяването с твърди боклуци в Черно море и други аспекти на опазването на околната среда ", който ще се организира в експоцентър " Флора " в интервала 2-3 октомври 2018 година В него ще вземат присъединяване изтъкнати учени и преподаватели, работещи в областта на опазването на околната среда и устойчивото потребление на естествените запаси.    

Проектът се назовава " Иновационни техники и способи за понижаване на морските боклуци в крайбрежните региони на Черно море " (BSB552 RedMarLitter). Той е финансиран по приоритет  2.2. " Повишаване на осведомеността и взаимни дейности за понижаване на речните и морски боклуци " на взаимна оперативна стратегия " Черноморски басейн 2014-2020 ". Водещ сътрудник е Фондация " Виа Понтика ", а останалите са Община Бургас, Университетът на Констанца в Румъния и Държавният университет на Тбилиси в Грузия.

Повече за плана вижте в нашето видео! 

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР