Извън Ирландия често се смята, че ирландската храна се състои

...
Извън Ирландия често се смята, че ирландската храна се състои
Коментари Харесай

Хранене и кулинарни особености в Ирландия

Извън Ирландия постоянно се счита, че ирландската храна се състои единствено от картофи и овнешко месо. Колко неправилно. Храната и готвенето в Ирландия са потънали в история и завещание, а ирландската храна се основава на благосъстоянието от съставки, предлагани от морето, земята и пасищата. Домът и фамилията в Ирландия играят значима роля в ирландската храна и готвенето и кухнята към момента е сърцето на всеки дом.

История на ирландската храна

Безброй въздействия са оставили своя отпечатък върху ирландската храна през вековете от идването на келтите в Ирландия от 600 до 500 година прочие Хр., през викингите и британската колонизация на Ирландия през 16 и 17 век.

Говедата играят значима роля в ирландската храна от междинните епохи до идването на картофите в Ирландия през 16-ти век. Месото било най-вече храна за богатите, дружно с приготвяните от бедните млечни артикули, сиренето и маслото, които били допълнени и със зърнени храни като ечемик да вземем за пример.

Картофите в Ирландия - благословение и проклинание

Картофите пристигнали в Ирландия в средата до края на 16-ти век. Влажният ветровит ирландски климат и почвени условия се оказали съвършени за картофите и те бързо се трансформирали от елементарен култивиран зарзават до съществена хранителна просвета както за хората, по този начин и за животните, защото е било на ниска цена да се отглежда и даже дребен имот можел да създаде изобилна годишна продукция.

 ирландски палачинки

Високото наличие на минерали и витамини в картофите също ги направи съвършена, евтина храна за бедните в Ирландия и били добре пристигнала смяна от зърнените култури, от които зависели хората.

Зависимостта от картофите като съществена храна обаче се оказала и проклинание за ирландците с картофения апетит в Ирландия. Първият, през 1739 година, е вследствие на студено време, само че гладът от 1845-49 година в Ирландия е породен от картофена болест: бързо разпространяваща се болест, която унищожава картофените култури и води до гибелта на над 1 000 000 ирландци. От оживелите над два милиона емигрирали (много в Съединени американски щати и Великобритания), а останалите в Ирландия са мощно обеднели.

Въпреки това картофите остават съществена храна в Ирландия, която се сервира съвсем всекидневно като част от храненето.

За разлика от другите страни, варените картофи тук се сервират в кожата им, която се отстранява на масата. Това обезпечава по-голяма част от питателните субстанции да останат в картофите по време на готвенето.

Храната в Ирландия през днешния ден

Подобно на останалата част от Обединеното кралство и Европа, Ирландия има процъфтяваща съвременна просвета на хранене, бързо хранене и етнически заведения за хранене, намиращи се основно в огромните градове. По-младите готвачи са приели наследството на храната си и постоянно работят с познати предписания, които обаче основават по нови способи.

 ирландски самун с шоколад Снимка: Стела Церковска

Месо

Свинята е най-старото домашно животно в Ирландия и наличието му е към момента необятно публикувано в храната и готвенето в страната с салами, бекон, които се появяват в доста предписания.

Ирландското говеждо месо е международно известно и нищо не може да бъде цялостно без говеждо месо или келтска пържола (пържена пържола с ирландско уиски).

Риба и морски блага

Заобиколени от морето, с реки и езера, рибата и морската храна естествено играят значима роля в ирландската кухня. Стриди, раци, омари и лангустини, миди, бяла риба, прясна и пушена сьомга елементарно се откриват и се употребяват в цяла Ирландия.

Ирландско сирене

В началото на 20-ти век ирландското сирене имало малко неприятна известност, защото множеството сирена идвали от огромни производители. Всичко това се трансформира през 70-те години на предишния век, когато предприемчивите млекопроизводители се върнали към занаятчийското произвеждане на сирене и съживили от дълго време изгубено изкуство в Ирландия. Днес ирландското сирене е известно в целия свят поради качеството и отличителния си усет.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР