Изцяло реновираната Станционна градина е сред номинираните в престижния конкурс

...
Изцяло реновираната Станционна градина е сред номинираните в престижния конкурс
Коментари Харесай

Станционната градина в престижните награди „Сграда на годината“

Изцяло реновираната Станционна градина е измежду номинираните в влиятелния конкурс „ Сграда на годината “ за 2021 година в категория „ Проекти, свързани с развиването на градовете “.Станционната градина е основана и начално облагородявана през интервала 1898 – 1912 година, с цел да придобие в съществени линии приятната визия и атмосфера, на която се радваме и до през днешния ден.Предвид близостта си до ЖП гара Стара Загора, мястото е уместно за отмора след или преди дълъг път по релсовите влакна на България. Емблема на Станционната градина е парният локомотив на въстаниците от 1923 година, ситуиран на фундамент пред ЖП Гарата на Стара Загора. Локомотивът е с номер 555 и е създаден в Германия.

Парк " Станционна градина " е лицето на Стара Загора, което всички ползващи ЖП превоз хора виждат, стъпвайки на перона на ЖП гара Стара Загора. Площта на парка е близо 52 дка. В непосредствена непосредственост се намира Спортен комплекс " Колодрума ".В годините обратно градината беше известна като рисково място за прекосяване вечер. Проектното решение имаше за цел основаване на устойчива, естетична и безвредна градска витална среда, допринасяща за по-високо качество на живот, по-голяма сигурност за жителите. След цялостното й реновиране през днешния ден се радваме на метаморфоза и напълно актуализирана алейна мрежа. Подчертаване на основната пешеходна ос север–юг, свързваща централната градска част с централна гара чрез оформяне на три площадни пространства, разположени при северния, южния вход на градината и в централната зона. Основните акценти ситуирани по протежението на основната пешеходна ос са „ компаса “ от вградени светещи павета при северния вход на градината, „ фонтана “ в централното пространство и „ признака “ при гаровия площад – Локомотивът. Главната алея на парк " Станционна градина " е естествено продължение на бул. " Митрополит Методий Кусев ", свързваща ЖП Гарата с централната градска част и достигаща до парк " Митрополит Методий Кусев " (Аязмото).

В градината е непокътната богатата и разнообразна сред 50 и 80-годишна дървесна растителност. Изградена е поливна система за храстовата растителност, цветни и тревни площи. Запазени са главните пешеходни потоци, утвърдили се в годините. Създадени са голям брой кътове за отмора с напълно възобновена парковата мебел по самостоятелен дизайн и енергоефективни, лед осветителните тела с нова модерна визия. Изградено е видеонаблюдение.  Изграден е нов шадраван на повърхност от 205 кв. м, който съчетава в себе си динамичност и мултимедийни технологии със светлинни, музикални и водни ефекти; Разположен е в композиционния център на градината, директно до централната алея. Фонтанът е създаден в три размера, в композиция с типичен и изсъхнал фонтан;

Градината е известна като самобитна „ Галерия навън “ по отношение на съществуването на статуи от извършен интернационален симпозиум от 80-те години на 20-ти век. На художествените творби е вдъхнат нов живот, като по време на ремонта всички експонати бяха приспособени към новата алейна мрежа, създавайки маршрут за артистична разходка. Изградени са детски площадки за разнообразни възрастови групи – от 0-3 година, от 3-12 година и от 12-18 години, както и въжена градина. Използваните материали са с преобладаващи дървесни материали.  Изпълнени са многофункционално спортно игрище, детска велоалея с обучителна площадка „ Безопасност на придвижването “ и градинка за домашни любимци.В градината са употребявани модерни материали. Алеите са изпълнени от бетонови павета в разнообразни форми и цветове. За фонтаните е планувана каменна обшивка.

Обновената Станционна градина се трансформира в желано място за отдих и развлечения.

Реализацията на плана реализира главната си цел, а точно основаване на устойчива, функционално пригодна и естетически издържана паркова среда, съобразена както с исторически натрупвания, формирали парковото пространство, по този начин и със актуалните европейски и международни практики.

Може да подкрепите кандидатурата на адрес

Победителите ще бъдат оповестени на тържествена гала, която ще се организира на 15 декември в София.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР