Изцяло нов имотен регистър ще бъде направен в България. Това

...
Изцяло нов имотен регистър ще бъде направен в България. Това
Коментари Харесай

Създават изцяло нов Имотен регистър

Изцяло нов заможен указател ще бъде изработен в България. Това се постанова, защото вписването на актовете за прекачване на права върху недвижими парцели в България не е променяно от XX-и век и то става посредством така наречен лична или поименна система. При нея за съответното лице – прехвърлител, се открива поименна партида, в която се нанасят данни за осъществените от него прехвърлителни покупко-продажби или вписани против него искови молби, възбрани и други

Със Закона за кадастъра и имотния указател, който е в действие от 1 януари 2001 година, се планува основаване на заможен указател, който да се състои от партидите на недвижимите парцели. По този метод стартира преходът от " персонално " (поименно) към " поимотно " (реално) регистриране.

До момента обаче новият заможен указател не е основан. Кои са аргументите, които не разрешават действителното основаване на заможен указател, ще се опитат да схванат със стартирана социална консултация на портала www.strategy.bg. Становища от хората и институциите, свързани със основаването на имотния указател, се събират до 10 март.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Имотен указател в Агенцията по вписванията работи с понижен...

Преминаването от персонално към поимотно регистриране изисква изцяло създаване на нов заможен указател, а основаването, според настоящата правна уредба, минава през две етапи – разкриване на произвеждане по основаване на заможен указател за обособен правосъден регион и въвеждане на указател за съответния регион, откакто за територията на региона са били утвърдени и влезнали в действие кадастрална карта и кадастрални регистри.

Към днешна дата единствено в Балчик, Благоевград, Каварна, Добрич, Асеновград, Троян и Несебър има намерено производството по основаване на регистъра. Въпреки че първите заповеди са издадени още през 2006 година, в нито един от тези региони не са основани за целия регион нито така наречен предварителни имотни партиди, нито имотни партиди, без значение че за огромна част от тези региони са утвърдени кадастрални карти.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР