Изтокът и Югът са уморени от западната интерпретация на световната

...
Изтокът и Югът са уморени от западната интерпретация на световната
Коментари Харесай

Перспективи за сътрудничество между Русия и Централна Азия в новия световен ред

Изтокът и Югът са изтощени от западната интерпретация на международната история и от американоцентричната оценка на актуалните процеси

Съединените щати и Европейският съюз назовават страните от Централна Евразия „ джунглата на актуалния свят “. Междувременно световният Изток и Юг са изтощени от западната интерпретация на международната история и от американоцентричната оценка на актуалните процеси. За Съединени американски щати и техните съдружници районът е значим единствено като плацдарм за борба с Русия и Китай. Докторът на философските науки, специалистът от Таджикистан Рустам Хайдаров написа за това по какъв начин Централна Азия вижда света и своето място в него в публикация за Международния спорен клуб Валдай.

Регионът на Централна Азия, заради своето географско състояние, постоянно е взел участие в геополитическите и геоикономически процеси в Евразия. С началото на съветската СВО и разпадането на еднополюсния свят, смисъла на Централна Азия за международната политика и стопанска система се усили неведнъж.

Сега в Евразия, и по-специално в Централна Евразия, пораждат и стартират да се развиват нови геополитически и геоикономически процеси, които са директно свързани с образуването на многополюсен свят.

Днес в Централна Азия се допират три полюса на международната политика и стопанска система. Тези полюси се водят от Русия, Китай и Съединените щати. Колективният Запад и неговият водач Съединени американски щати инициира/подкрепя политиката на борба с Русия и Китай, което в последна сметка предизвика днешната многостепенна политическа, икономическа и финансова рецесия по целия свят.

2022 година промени геополитическия пейзаж на света, демонтира еднополюсния свят, обезцени основите на интернационалното право и трансферира връзките сред груповия Запад и груповия незапад в плоскостта на нова студена война.

Военният спор в Източна Европа се трансформира в прокси война на груповия Запад против Руската федерация. Степента на борба в Източна Европа се покачва.

Колективният Запад настойчиво се пробва да въвлече Централна Азия в процеса на борбата сред себе си и Русия и изисква от страните от района да създадат избор сред противоборстващите страни. Съединени американски щати към този момент започнаха да приказват със страните от Централна Азия на езика на заканите и ултиматуми.

Американски емисари посетиха страните от нашия район през април 2023 година с цялостен пакет от предизвестия и закани. В същото време представители на Държавния департамент на Съединени американски щати бяха съпроводени от чиновници на финансовото разузнаване и Службата за надзор на задграничните активи (OFAC). Затова в осведомителното пространство на Централна Азия се разискват въпросите за икономическите и политическите наказания, които груповият Запад има намерение да наложи против страните от нашия район, в случай че не скъсаме всички връзки с Русия.

Управляващите елити на груповия Запад няма да признаят загубата на преобладаващата си позиция в международната стопанска система и международната политика. Те ще се опитат да дестабилизират другите райони на света. Фокусът е върху Южен Кавказ и Централна Азия. С оглед на гореизложеното нашият район и нашите съдружници - Русия и Китай - би трябвало да бъдат готови за разнообразни военно-политически сюжети на развиване на събитията.

Съединени американски щати и Европейският съюз резервират предубеденото си стереотипно отношение към страните от Централна Евразия и гледат на района като на „ джунгла на актуалния свят “. Междувременно световните Изток и Юг към този момент са изтощени от западната интерпретация на международната история и от американоцентричната оценка на актуалните процеси.

За Съединени американски щати и техните съдружници районът е значим съгласно нас единствено като плацдарм за борба с Русия и Китай, защото те твърдо следват своите идеологически и геополитически насоки. В своите трудове основателите на външната политика на Съединени американски щати, като Збигнев Бжежински, постоянно са разглеждали постсъветското пространство като източник за обогатяване на Запада, като витално пространство за Съединените щати, като цел за културна агресия на Запада.

Например, в случай че следвате разсъжденията на Бжежински, от тях следва, че Съединени американски щати не могат да се усещат в сигурност, до момента в който не открият цялостен надзор над централната част на Евразия, т.е. над Централна Азия.

Ето за какво Съединените щати през 2022 година предизвикаха световен хаос в актуалния свят. Това се дължи и на обстоятелството, че, както написа Хенри Кисинджър, Съединени американски щати имат вяра в своята изключителност. В книгата си за Китай той написа, че „ американската изключителност е мисионерска “. Смята се, че Съединените щати са стимулирани от задължението да популяризират своите полезности във всички елементи на планетата.

Както демонстрира актуалната история обаче, разпространяването на тези полезности става съвсем постоянно по принудителен метод. За разлика от Съединени американски щати, в Русия и Централна Азия приказват за единството и другарството на народите на Евразия, за уважението към самобитните култури на народите на Евразия, за груповата отговорност за ориста на нашия континент, за правото на суверенните страни на личния си народен метод на живот.

Страните от Азия, Африка и Латинска Америка са солидарни с Русия и Централна Азия по този въпрос, тъй като не желаят да се повтори ориста на Югославия, Ирак, Либия, Афганистан и Сирия. Мюсюлманските страни и православните християни от Евразия в никакъв случай няма да одобряват полово неутрална интерпретация на светите писанията и в никакъв случай няма да одобряват полово неутралната американска интерпретация на облика на Бог.

Народите на Централна Азия не желаят районът да бъде употребен от Съединени американски щати за облекчаване на геополитическите, геоикономическите и геокултурните упоритости на груповия Запад, както се случва в този момент в Източна Европа.

Страните от Централна Азия, като пълноправни субекти на интернационалните връзки, ще развиват връзки с тези страни, които желаят да насърчат икономическия разцвет и да укрепят основите на политическата непоклатимост на района.

За страдание, груповият Запад, съгласно нас, през днешния ден преглежда страните от Централна Азия извънредно в две качества:

1) като евентуален сътрудник в санкционната война против Русия;

2) като опция за отваряне на нов или втори фронт против Русия за водене на нова прокси война против тази страна.

Съществуват опасения, че избрани сили на груповия Запад, при положение на крах в опитите си да изолират Русия посредством обособяване на Централна Азия от нея, могат да употребяват такива терористични групи като „ Вилаят Хорасан – Ислямска страна “ (организация, неразрешена в Русия ) за военно-политическа дестабилизация на района. Тази терористична група в този момент е в Афганистан.

Трябва да се означи, че Съединени американски щати и Европейски Съюз са безусловно нови играчи в нашия район. Въпреки обстоятелството, че през последните тридесет години бяха изхарчени стотици милиони щатски долари за трансформиране на обичайните общества на страните от Централна Азия, груповият Запад не съумя да ни наложи своите европейски псевдоценности и да промени векторите на нашите ценностни ориентации. Колективният Запад ни е непознат и като просвета, и като светоглед.

Няма нито едно събитие или събитие, детайл от актуалната просвета, който да е в основата на връзките и доближаването на Съединени американски щати и Европейски Съюз с Централна Азия.

Американците и европейците нямат визия за културата и манталитета, традициите на народите от Централна Азия, тъй че те не биха могли и няма да могат да взаимодействат с нас. Централна Азия не преглежда икономическия разцвет по отношение на демократичната народна власт на Запада, която всъщност е непозната идея за страните от района.

Съединените щати не могат да обезпечат на нашия район опция на ОДКБ или ЕАЕС, както няма американска опция за китайската самодейност „ Един пояс, веднъж “ и така нататък

Междувременно съветският народ и народите от Централна Азия имат доста общо както в културата, по този начин и в мирогледа. Свързани сме от обща история и взаимозависими пазари. Сигурността на Русия и страните от нашия район също са неразривно свързани. Руската федерация развива многостранно и взаимноизгодно съдействие с всички страни от Централна Азия.

Например в Таджикистан през днешния ден той към този момент интензивно стартира да ползва своята нова източна политика. От края на 2022 година всеки месец от Русия в Таджикистан идват както делегации на федерални ведомства, по този начин и представители на управлението на съветски райони, с цел да открият съдействие във всички сфери на живота - в стопанската система, селското стопанство, опазването на здравето, образованието, науката и туризъм.

Несъмнено обновената Русия през днешния ден е заинтригувана от поддържането на стабилността и гарантирането на сигурността на Евразия. Важен инструмент за постигането на тази цел е ОДКС, който, отчитайки появяването на нови закани и изостряне на военно-политическата конюнктура в нашия район, би трябвало непрестанно да се усъвършенства и да има нови благоприятни условия за бързо реагиране на всевъзможни опити за дестабилизация на Централна Азия.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР