Източноанадолският разлом се разбуди, след като продължително време не бе

...
Източноанадолският разлом се разбуди, след като продължително време не бе
Коментари Харесай

Сеизмолог прогнозира нови трусове в Турция

" Източноанадолският разлом се разбуди, откакто дълготрайно време не бе деен. Възможно е региона Кахраманмараш също да бъде ударена от земетресение ". Това уточни турският сеизмолог проф. доктор Наджи Гьорюр пред Си Ен Ен Тюрк в коментар за земетресението с магнитуд 6,8 по Рихтер, което порази най-силно областите Елазъг и Малатия, усетено бе съвсем в цяла Турция, а също по този начин в Ирак, Сирия и Израел.

Според турския сеизмолог, земетресението в Елазъг е плитко. " Възможно е счупването да е 33 км, заради което земетресението бе доста мощно и стана там, където се очакваше. Сега би трябвало деликатно да се следи регионът сред Бингьол и Палу, а също Сивридже-Малатия-Адъяман. Тъй като е допустимо да усили насъбраната там сила ", сподели той. Ученият счита,че силата по Североанадолския разлом е била изпразнена в огромна степен през 20 век. " Източноанадолският разлом обаче е в развой на разбуждане. Възможно е да има нови трусове ", сподели той.

Интересното е, че точно проф. доктор Наджи Гьорюр в едно телевизионно предаване на 5 октомври 2019 година бе планувал, че чакат земетресение в региона на Елазъг, където стана земетресението в петък.

Броят на жертвите на труса набъбна на 35, а ранените са 1607 души. 45 души са били извадени до момента отдолу под руините от земетресението с магнитуд 6,8 по Рихтер. Продължават избавителните работи за изваждане на още 18 души, за които се допуска, че са под руините.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР