Източници от американското разузнаване настояха, че сваленият в събота балон

...
Източници от американското разузнаване настояха, че сваленият в събота балон
Коментари Харесай

Американски източници настояват: Китайският балон е военен

Източници от американското разузнаване настояха, че сваленият в събота балон е бил употребен от китайската войска за шпионаж , предава „ BBC “. Неназовани чиновници споделиха пред „ Вашингтон пост “, че считат, че такива балони са били употребявани за събиране на разследваща информация на стратегически значими територии . Те включват Япония, Индия, Тайван и Филипините.

Китайските управляващи към този момент отхвърлиха да употребяват такива балони за наблюдаване. Но американски чиновник акцентира пред изданието, че разследващата общественост на Съединени американски щати счита, че някои от балоните са летели от Хайнан , южен китайски остров, който е дом на военноморска база .

Цитирайки неназован почитан чиновник на администрацията на Байдън, „ CBS News “ удостовери, че американската разследваща общественост счита, че балонът е част, по нейните думи, от „ стратегия за въздушно наблюдаване, ръководена от Народната освободителна войска от Хайнан “ .

В понеделник Съединени американски щати осведомиха 40 съюзнически страни за, удостовери почитан чиновник от администрацията на Байдън пред CBS News. В този брифинг заместник-държавният секретар на страната Уенди Шърман също разкри, че един балон е обиколил планетата през 2019 година, пътувайки над Хавай и Флорида.

Според служителя на администрацията на Байдън, група от водачи на Конгреса на Съединени американски щати , виновни за надзора на въпросите на националното разузнаване, известна като Бандата на осемте, ще бъдат осведомени за развиването в сряда, а Конгресът ще бъде обновен в четвъртък.

Миналата седмица Пентагонът заяви, че втори китайски шпионски балон е бил видян над Коста Рика и Венецуела .

Откриването на хипотетични шпионски балони провокира дипломатически спор сред Съединени американски щати и Китай.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен анулира своето пътешестване до Пекин , което трябваше да се състои единствено няколко дни откакто балонът беше открит за първи път. Това би била първата по рода си среща сред двете страни от години. Той съобщи:

„ Това е недопустимо, както и безконтролно деяние . Още по-безотговорно е да идваш в навечерието на от дълго време планувано посещаване.

Представители на защитата на Съединени американски щати по-рано разкриха, че минимум три хипотетични китайски шпионски балона са прелетели над страната по време на президентството на Доналд Тръмп . А съгласно американски чиновници, сваленият балон е прелетял над Аляска и Канада , преди да се появи в американския щат Монтана , който е дом на редица чувствителни обекти за нуклеарни ракети .

В понеделник военноморските сили на Съединени американски щати разгласиха фотоси на отломките от балона, откакто той беше изстрелян от небето.

Смята се, че е бил висок съвсем 200 фута (60 м) и публични лица описаха, че отломките са се популяризирали над седем благи (11 км) от Атлантическия океан .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР