Източник: УМБАЛ Александровска Офталмолозите от Александровска болница имплантираха изкуствен ирис

...
Източник: УМБАЛ Александровска Офталмолозите от Александровска болница имплантираха изкуствен ирис
Коментари Харесай

Поставиха изкуствен ирис на дете с тежка очна травма

Източник: УМБАЛ " Александровска "
Офталмолозите от Александровска болница вградиха неестествен ирис на дете с тежка контузия на окото. Чрез интервенцията, която е първа по рода си у нас, е избавено зрението на 8-годишния Христо Б. от Севлиево. Тя е осъществена от доцент Иван Танев и неговия екип.

Имплантът и интервенцията костват 3 500 евро – сума, която родителите на детето събират посредством разнообразни благотворителни начинания. Така в В края на месец юли на Христо е сложена изкуствена леща и сурогат на стъкловидното тяло на потърпевшото око. Операцията, която траяла няколко часа, е сполучлива. Лекарите изясняват, че малчуганът дълго ще се възвръща, само че резултатите са обещаващи.

Изкуственият ирис за Христо е създаден съгласно самостоятелен рисунък, изработен след професионална фотография на здравото му око. Доц. Танев поръчва протезата в лицензирана немска лаборатория. Там тя се създава от необикновен тип силикон с изкуствени фибри, в оптимално подобие с всички характерни нюанси и крипти на здравия ирис.

8-годишното момче бива измъчвано от група деца в края на предходната година. Те му предизвикват тежка очна контузия с пострадване на роговицата, луксирана леща, раздран ирис, отлепена ретина и откъснато цилиарно тяло. Лекарите от родния му град го насочват за консултация в Клиниката по офталмология на УМБАЛ „ Александровска “. На контролния обзор медиците откриват, че е нужно да създадат имплантация на вътреочна леща и реорганизация на зеницата, което е много комплицирана намеса.

Свързани публикации.. Болницата в Монтана с нова диализна инсталация 0 Безплатен скрининг за проблеми с растежа в няколко елементи на страната 0 Безплатни прегледи за гуша във ВМА 0

„ Този тип сложна, безшевна, реконструктивна и иновационна хирургия е неповторима за офталмологичната процедура в България и продължава да е атрактивна за офталмологичната

общественост в международен мащаб “, твърди доцент Танев, който при започване на година реализира огромен триумф в култивирането, развъждането и трансплантацията на стволови кафези при пациенти с повредена очна повърхнина.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР