Източник: Панкреасът, означаван и като задстомашна жлеза, е съставен от

...
Източник: Панкреасът, означаван и като задстомашна жлеза, е съставен от
Коментари Харесай

Можем ли да живеем без панкреас?

Източник:

Панкреасът, означаван и като задстомашна жлеза , е формиран от 2 обособени елементи, известни като тяло и опашка на панкреаса. Тялото на жлезата секретира един от най-важните хормони – инсулин – регулаторът на кръвната захар. секретира хормонът инсулин – главният регулатор на кръвната захар. В опашката на панкреаса се секретират храносмилателни

ензими
, подпомагащи усвояванеот на храната.

Без посотянна секреция на инсулин или на въпросните храносмилателни ензими, животът е неосъществим. Факт е обаче, че човек може да живее и без панкреас , като в такива случаи упоменатите биологично дейни субстанции би трябвало да се внасят в организма извън.

Отстраняването на панкреаса се значи като панкреатоктомия. Такава се постанова единствено в крайни случаи, когат озадстомашната жлеза е съществено повредена от възпалителни процеси ( панкреатит ) или от раково заболяване ( карцином на панкреаса ).

Ракът на панкреаса е измежду най-смъртоносните форми на болестта. Едва при 7% от диагностицираните с него пациенти се регистрира преживяемост над 5 години след разкриване на заболяването. Именно ранното диагностициране и отстраняването на панкреаса преди метастазиране на раковите кафези е водещо изискване за отбягване на леталния излаз.

Свързани публикации.. Да укрепим стомаха и панкреаса през есента 0 Рак на панкреаса – оперативно и лекарствено лекуване 0 Хранене при възпалителни процеси на панкреаса 0

И при рак, и при хронично или остор инфектиране на панкреаса , до оперативно премахване на жлезата се пристъпва единствено когато другите форми на лекуване се окажат неефектвини. Причината е в това, че въпреки и да можем да живеем без панкреас, ограниченията за компенсиране на жлезата след отстраняванеот ѝ

са тежки и доживотни.

Хората, претърпели простатектомия, би трябвало да поставят непрекъснати грижи за управление на кръвната захар. Това изисква съществени промени в хранителния режим с минимизиране приема на елементарни въглежидрати .

Важно е да се означи, че прогнозата за хора с хирургично отхвърлен панкреас зависи главно от повода, довела до хирургичната интервенция. При всички случаи, с вярно допълващо лекуване може да се реализира дълга преживяемост след интервенцията. Най-благоприятни резултати се регистрират при хората, при които отстраняването на панкреаса е подбудено от възпалителни процеси, които не са се отразили на обшото положение на органзима и не са засегнали други по-важни органи.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР