Източник: Дойче велеОт грипоподобно заболяване, през болки в мускулите и

...
Източник: Дойче велеОт грипоподобно заболяване, през болки в мускулите и
Коментари Харесай

Откриха седем различни форми на COVID-19


Източник: Дойче веле

От грипоподобно заболяване, през болки в мускулите и ставите, до цялостна загуба на подушване и усет: Ковид-19 може да се прояви по друг метод при обособените хора. Учени подредиха признаците на болестта в 7 групи.

Учени от Медицинския университет във Виена са разкрили, че избрани признаци на болестта нормално се демонстрират по едно и също време, което разрешава формите на протичане на Ковид-19 да се систематизират в общо седем групи.

Авторите на изследването са изследвали антителата в организма на хора 10 седмици откакто те са надделели Ковид-19 и са интервюирали 109 души за признаците, които са били следени при тях. Контролната група е била формирана от 98 здрави хора. Резултатите от проучването са оповестени в European Journal of Allergy and Immunology.

„ Можахме напълно ясно да разграничим систематичните прояви на заболяването от характерните за всеки организъм “, споделя Винфрид Пикл, един от създателите на проучването пред NTV.

Седем проявления на заболяването

Първият вид на Ковид-19, съгласно учените от Виена, се отличава със признаци, присъщи за сезонния грип – нараснала температура, обща изнемощялост, кашлица.

Втората форма се отличава с това, че се демонстрират най-вече признаци като хрема, кихане, запушен нос или неприятно чувство за пресъхнало гърло.

Третият вид на Ковид се показва единствено или най-вече посредством болки в мускулите и ставите, а четвъртият вид – посредством ясно изразени възпаления на очите или на лигавиците.

В петия комплекс от признаци са групирани проблеми, засягащи белите дробове – да вземем за пример инфектиране на белия дроб или изострен зной. Шестата форма на болестта води най-вече до проблеми в стомашно-чревния тракт - разстройство, чувство за тежест в коремната област, които от време на време са съпроводени и от главоболие.

Седмата форма на проявяване на Ковид се характеризира със загубата на подушване и усет. По отношение на седмата група учените открили и това, че от тези признаци страдат най-вече хора с релативно „ млада имунна система “.

Последиците за имунната система

Установено било също, че има и голям брой общи белези, характеризиращи дълготрайните последствия от Ковид-19 за имунната система на индивида. Учените споделят, че вирусът Sars-CoV-2 оставя своего рода отпечатък в кръвта и имунната система на възстановяващия се от заболяването. Така да вземем за пример броят на белите кръвни телца, които са профилирани за битка против патогенните бактерии, е доста по-нисък от нормалния у хора, които са преболедували Ковид-19. Затова пък у тях остават мощно дейни клетките, които пазят информацията за прекараното заболяване, както и тези, чиято задача е да унищожават зоните, нападнати от вируси.

Колкото по-висока е е била температурата на болния от Ковид-19, толкоз по-голям брой антитела основава организмът му против вируса.

„ Това демонстрира, че доста седмици след първичната зараза имунната система продължава да преработва информацията за заболяването “, споделя Пикл.

Тези имунологични промени вероятно биха могли да оказват помощ за изясняването на късните последствия от Ковид-19. Защото даже седмици откакто оздравеят, доста пациенти не престават да страдат от изнемощялост, да имат неврологични или сърдечно-съдови недоволства. Дори диабет вид 1 и паркинсонизъм могат да бъдат предизвикани от прекаран Ковид-19, или най-малкото да бъдат облагодетелствани от него.

Учените акцентират, че техните нови резултати биха помогнали да се схванат по-добре механизмите на болестта, а вероятно и да допринесат за създаването на евентуални ваксини.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР