Източник Дойче веле, снимка Булфото2020-а няма да бъде година на

...
Източник Дойче веле, снимка Булфото2020-а няма да бъде година на
Коментари Харесай

Проф. Дичев за Дойче веле: 2020-а няма да бъде година на обрати. ДПС и ГЕРБ добре са си разделили държавата

Източник " Дойче веле ", фотография Булфото

2020-а няма да бъде година на обрати, включително в България. Изборът на Гешев сподели, че ГЕРБ и Движение за права и свободи добре са си разделили страната. А единственият късмет за предварителни избори е в случай че горе се скарат, както при рухването на КТБ.

Прогноза на проф. Ивайло Дичев за  " Дойче веле ": 

Интересните предсказания са апокалиптичните – те карат читателя да отделя ободряващи количества адреналин, а когато не се осъществен бързо да ги не помнят с признателност, че се е разминало. Интересни са и блестящо оптимистичните, тъй като там пък предсказателят - политолог, икономист, метеоролог - се слага в позиция на добряк, а това дава мотив за насмешки. Аз тук се поканвам да бъда отегчителен: най-вероятно е годината, която стартира, да не донесе огромни обрати.

В България - година без (предсрочни) избори   

Да стартираме с България. Това ще е една от редките години без избори. Властта преодоля кризата с жилища и тераси; някак залъга медицинските сестри, които Меркел така и така вика на работа; на път е да тушира и напрежението към пресъхналия Перник като пусна напред министър Караниколов, който явно е непричом, а търсенето на същинските виновници отсрочи за неопределеното време. Вярно, че с театралното излизане на „ Атака “ от обединението болшинство към този момент няма, само че изборът на Гешев сподели, че ДПС и ГЕРБ добре са си разделили страната. Отваря се поле за шантаж от дребни играчи, само че господин Борисов знае по какъв начин тихомълком да се оправя с такива обстановки.

Повечето медии бяха кооптирани от властта и услужливо пускат димки за джендъри и норвежки кръвопийци; на митинги към този момент рядко виждате повече от сто-двеста индивида, а технологията на контра-протеста обезсърчава в допълнение. В Българска социалистическа партия не се обрисува водач, който да оспори властта на злощастната госпожа Нинова; с общопартийното гласоподаване тя си обезпечи служебна победа и надлежно по-нататъшно обезличаване на партията. Няма обединен водач и дясната съпротива, барикадирана в центъра на София. Още не виждаме кой, оттатък сценаристите, взе участие в партията на господин Трифонов, а за какво разискват предполагаем протест на Цветанов, аз не разбирам. Всъщност единственият късмет за предварителни избори е май там горе да се скарат както стана при рухването на КТБ - само че тази тематика оставям на психолози и астролози.

Нова икономическа рецесия?

Една незнайна, това е икономическата рецесия, която чакаме от предходната година. Растежът към този момент боксува, Брекзит удари Европа, а безумните търговски войни на Тръмп – света като цяло. Очаквана промяна или срив? Икономистите залагат на първата поради към момента нулевите лихви, новите софтуерни и зелени пространства за вложение, а и самата американска стопанска система, която гълтам парите ни като черна дупка. Дори да има срив, той ще доближи до нас с година забавяне (2008-а ни удари през 2009-а). Както знаем повишеният ни оптимизъм не е обвързван с победи (освен за Евровизия): ние тук гледаме да оцеляваме. Вероятно това е смисълът на проклетата шаблонност, с която ни обработват от известно време – традиция значи повтаряне: баница – мартеници, честване на Левски – несполучлив избор на съмнение...

Не ми се коства и че вълната от митинги, заляла света (без героичната ни татковина), ще докара до „ промяна на системата “ таман следващата година. Макрон взе да отстъпва по детайли от пенсионната си промяна, някои профсъюзи почнаха да поставят оръжие. Прогресистки сили овладяха огромните градове на властнически страни – Москва, Истанбул, Варшава, Будапеща. Но дали ще последва срив на съответните режими? Засега новият популизъм, съчетаващ народен нарцисизъм, традиционалистка измислица и обществен популизъм, е в цветущо здраве.

Отново Тръмп?

Най-голямото събитие ще са президентските избори в Съединени американски щати. Но и там не можем да определим занапред безапелационна смяна. Тръмп тотално обърка интернационалните връзки, като стигна до такава степен да трансформира атлантическата взаимност в комерсиална сделка; във вътрешен проект обаче доста американци са удовлетворени поради растежа на стопанската система (подготвен прочее от Обама през 2009). Помните, че в действителност Тръмп загуби изборите през 2016 с близо три милиона гласа, но - възползвайки се от нелогичната изборна система на страната - насочи напъните си върху няколко основни щата, които му донесоха победа. Според наблюдаващите борбата през ноември ще се реши в незабележимия Уисконсин, който демократите предния път изгубиха. С други думи и успеха, и загубата няма да бъдат задоволително безапелационни, с цел да ги възприемем като коренен поврат. Веднъж избран отново, президентът-комедиант евентуално ще се поуспокои и - наместо с непрестанната си предизборна пропаганда - ще се заеме да ръководи по-сериозно. Ясно е, че нов мандат на Тръмп за нас ще значи още от бруталния политически напън да купуваме военна техника, втечнена газ, нуклеарно гориво. Означава най-много нови удари по европейското единство; съмнението ми обаче е, че и демократ да излезе отпред на Белия дом, Америка ще продължи да се дезинтересира от нашата Европа, която ще бъде тласната в обятията на Русия, с всичките политически опасности, които това отваря. Нали помните " 1984 "  - на едната страна е Океания (Англия и Америка), на другата – Евразия.

Възрастта на главните кандидат-президенти е удивителна. В едно предаване на BBC съществено разискваха вероятността те да развият деменция: за Уорън (догодина - 71 годишна) тя е 4%, за Тръмп (74) – 6%, за Байдън и Сандърс (77 и 79) над 9%. Какво значи тази подготвеност на едно общество да бъде ръководено от старци? Да не се трансформира, да удържа статуквото. Ами радикалните приказки? Може би таман в това е тайната на стареца-политик – приказва самоуверено, само че не работи. Порази ме и друга цифра: 54% от американците през днешния ден имат акции, в случай, че след войната са били единствено 1%. Подобни притежатели държат по-скоро десен курс, тъй като всеки слух за повишение на налозите или обществени политики подрива другите показатели. Някаква прилика евентуално можем да създадем с нашия висок % притежатели на жилища, който ни прави фенове на стабилността; правилно че господин Борисов не е още трансферирал 70-те, само че междинната възраст на българина е 44 (може би и повече, в случай че знаем кои са действително тук), а възрастните хора не обичат доста измененията.

Няма да има протест против машините

Мястото на предстоящите обществени промени ще заемат софтуерни открития. Олимпиадата в Токио (наред с шумните разногласия дали да се позволяват транс-джендър състезателки) ще е първата, в която роботи ще посрещат гостите, ще носят багажите им, ще им прожектират фрагменти от надпреварите. Къде, в случай че не в Япония, която реши да оправи демографския си баланс не с имиграция, а с роботизация? В Китай властта развива системата на обществен заем, която оценява покорността на гражданите – примерно получаваш точки, в случай че си завел детето си на разходка в мавзолея на Мао. Продължава обезверената борба на учените против роботите-убийци, употребявани към този момент интензивно във военни интервенции от Съединени американски щати, Русия, Израел. Под натиска на публичното мнение и след скандала с „ Кеймбридж аналитика “, Google и Туитър взеха решение да се изправят против изкуствения разсъдък във виртуалното пространство – канят се да забранят политическата реклама в платформите си. Защото машините към този момент знаят за нас повече от нас самите – до неотдавна ни предлагаха най-подходящата за нас стока, само че почнаха да ни оферират и най подобаващия политик, най-пригодната за предубежденията ни конспиративна доктрина.

Ще отрезвяваме

Да не си помислите, че следващата година ни чака протест на човечеството против машините? Просто почваме постепенно да осъзнаваме, че техниката не взема решение сама проблемите ни. Че гласуването по интернет няма безусловно да докара до победа на „ положителните “. Че качването онлайн на дебатите в общинските препоръки не прави властта по-прозрачна. Че опцията на всеки да философства в обществените мрежи не усилва информираността ни. Техниката е средство, не магия - това отрезвяване чакам през 2020. В умните градове отново ще има нещастни хора, а по 5G мрежата обичаната отново ще ви оповестява, че ви напуща. Човешките борби не престават.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР