Служебната власт обеща още 41 милиона лева за университетите, а

...
Служебната власт обеща още 41 милиона лева за университетите, а
Коментари Харесай

Кабинетът обеща още средства на университетите, синдикатите и ректорите се разединиха

Служебната власт даде обещание още 41 милиона лв. за университетите, а от КНСБ и „ Подкрепа “ обявиха, че анулират планувания митинг. След протестното писмо от ректорите на държавните и някои частни университети кабинетът  реши заложените в бюджета 39 милиона лв. да бъдат изплатени със задна дата от началото на тази година. Синдикатите отстъпиха през днешния ден.

„ Тези 40,7 милиона съставляват увеличение на заплати в администрацията, 25 милиона са това. 5,8 милиона за диспропорции и надлежно 7,5 милиона за стипендии “, сподели служебният министър на финансите Людмила Петкова.

От Съвета на ректорите обаче оповестиха, че 44 висши учебни заведения в страната въпреки всичко няма да отворят порти. И изясняват, че макар обещанията, в бюджета средства няма и че това е „ потъпкване на образованието и науката “.

Синдикатите акцентират, че това взема решение „ част от въпроса “ с нарастването на заплатите в бранша за висшето обучение. Те акцентираха, че съвсем до изборите би трябвало да бъде решен въпросът, по който би трябвало да бъдат отпуснати последните пари по законодателните промени.

Съветът на ректорите разгласи протестна подготвеност на 20 май, а държавното управление отпусна незабавно 39 млн. лв..
Поради тази причина те споделиха, че остават в протестна подготвеност. 

Преди срещата при премиера от Съвета на ректорите обявиха желание да затворят вратите си в понеделник в символ на митинг. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР