Източник: Bulgaria ON AIR Няма и минута спокойствие в здравния

...
Източник: Bulgaria ON AIR Няма и минута спокойствие в здравния
Коментари Харесай

Д-р Бойко Пенков: Няма и минута спокойствие в здравния сектор

Източник: Bulgaria ON AIR

Няма и минута успокоение в здравния бранш. Министерството на здравеопазването от дълго време има сигнали за незаконно изнасяне на лекарства от страната. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR доктор Бойко Пенков , заместник-министър на опазването на здравето.

„ Не бива по никакъв метод да се неглижират напъните на Национална агенция за приходите, ДАНС, БОП, Министерство на вътрешните работи, Изпълнителната организация по медикаментите, които в продължение на година работят по тези неща “, сподели той във връзка разрушената на скоро скица за експорт на медикаменти. Аптеката и болничното заведение имат право да продадат и изпишат лекарство на пациент, само че не и да го продадат на търговец. Така се ражда ролята на "търговец от търговеца ", който незаконно изкупува лекарства, останали прикрити

или изписани повече, в сравнение с има потребност. Участието

на лекаря в тази скица е, че разпорежда

терапия, която не е нужна на

пациента, изясни той в студиото на „ България заран “ . Д-р Пенков сподели още, че до няколко дни ще стане ясно дали в тази ситуация е взел участие и шеф на болница.

От всички новокандидатсващите молекули, върху които има известно ограничаване за идната година, има три, за които няма различна терапия в България. Това са медикаменти за редки болести, които Комисията по редки болести не е разискала дали да ги предложи на Касата да ги включи в своята листа за лекуване. За останалите има доста заместители, демонстрират данните на НЗОК, стана ясно още от думите на заместник-министърът. Той бе безапелационен, че съществуват нови и новаторски лечения , които се ползват у нас и сега.

По-рано пациент, преборил се с рака, разгласи пред Bulgaria ON AIR, че акциите на ГДБОП против износа на медикаменти целят да изместят вниманието от мораториума върху новите медикаменти. Аделина Банакиева посочи, че още преди 4 години пациентските организации са сезирали управляващите за казуса с износа на медикаменти от страната.

„ Ако обещано лекарство към момента не е записано в България, а има регистрация в Гърция, ние не можем да накараме дадения производител, в изискванията на пазарна стопанска система, с револвер в главата, да пристигна и да си записва продукта “. Така Пенков отговори на думите на пациентката и изясни, че сега се създават текстове за промени в Закона за медикаментите, които напълно скоро ще бъдат пуснати за публично разискване. Те плануват страната да реагира и в случаи, в които се постанова да се търси медикамент , който не е регистриран в България.

Още от диалога може да видите във видеото:



Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР