Изстрелването на автоматичната лунна станция на LADEE е насрочено за

...
Изстрелването на автоматичната лунна станция на LADEE е насрочено за
Коментари Харесай

НАСА щурмува Луната през септември с нова ракета и нова автоматична лунна станция!

Изстрелването на автоматизираната лунна станция на LADEE е планувано за седми септември в 06:27 часа (рано сутринта българско време) от острова Уолопс.

Автоматичната лунна станция LADEE е с размер на лек автомобил. По своята същина това е орбитален галактически уред, който ще обикаля към Луната и ще учи тънката лунна атмосфера, нейния състав и конструкция, както и ще учи механизмите, по който лунният прахуляк се издига в лунното небе. Цялостно схващане за тези характерности ще разреши на учените да схващат по-добре и особеностите на други небесни обекти в Слънчевата система – да вземем за пример огромни метеорити, Меркурий и луните на външните планети.

“Незначителна атмосфера като тази на нашата Луна може да е по-широко публикувана в Слънчевата система, в сравнение с си мислехме преди ”, оповестява Джон Грънсфелд, асоцииран админ за научните действия на НАСА във Вашингтон. “По-доброто схващане на лунната атмосфера може да докара до по-добро схващане на разнообразната ни Слънчева система и нейната еволюция ”.

 LADEE

Тази илюстрация демонстрира по какъв начин би изглеждала автоматизираната лунна станция LADEE на НАСА в окололунна орбита. Image credit: NASA Ames/ Dana Berry

Мисията е белязана от доста нови неща, които ще се случат за пръв път. Изстрелването на LADEE ще се реализира с ракета “Минотавър 5 ” – това ще е първи полет за тази ракета. LADEE ще тества за пръв път високочестотна лазерна информационна система от Луната. Освен това изстрелването на LADEE ще е първото изстрелване оттатък околоземна орбита, подхванато от стартовата площадка на Уолопс.

Космическият уред LADEE е изработен въз основата на повсеместен модул, създаден в центъра на НАСА Еймс. Това е нещо доста значимо – този повсеместен модул може да бъде употребен още веднъж и при бъдещи задачи, които включват обиколки и кацания на Луната, задачи в околоземна орбита, задачи до близкоземни метеорити.

Един месец след изстрелването си LADEE ще навлезе в 40-дневен интервал, по време на който експертите ще би трябвало да съумеят да го вкарат в употреба. По време на този интервал автоматизираната лунна станция ще прави наблюдения от огромна височина над лунната повърхнина. Ще бъде тествана и лазерната информационна система.

След 40-дневния интервал ще стартира плануваната 100-дневна съществена научна задача, по време на която LADEE ще учи естествения ни сателит с три научни инструмента – Neutal Mass Spectrometer, Uv-Vis spectrometer, Lunar Dust Experiment.

Единственото отчаяние, което буди LADEE, e че измежду трите научни опити не участва камера. Това не е първата задача на НАСА до Луната без камера – през 1998-1999 година до Луната хвърча “Лунър Проспектър ”, който също нямаше камера, само че неговите принадлежности сътвориха детайлни карти на лунната гравитация, магнитно поле и лекомислен състав. Макар и без камера, “Лунър Проспектър ” за пръв път загатна за съществуването на вода в района на Южния полюс на Луната – изобретение, по-късно доказано от индийската лунна задача “Чандраян-1 ”

По информация от: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР